1

2

 

Arrow in the Dust (1954) 246/K9
Verenigde Staten
Western
79 minuten

geregisseerd door Lesley Selander
met Sterling Hayden, Coleen Gray en Keith Larsen

De gedeserteerde cavalerist Bart Lash wordt door een reeks van omstandigheden gedwongen de identiteit aan te nemen van zijn gedode commandant. In deze rang krijgt Lash de leiding over een karavaan met kolonisten, die door het gebied van de Pawnees trekt. In eerste instantie probeert hij hier onder uit te komen, maar Lash, die inmiddels verliefd is op Christella Burke, neemt uiteindelijk zijn opdracht serieus en hij herstelt daarbij zijn aangeboren moed en zijn zelfrespect. Onderweg wordt Lash verraden door de onbetrouwbare leider van de kolonisten Tillotson, die wapens verkoopt aan Rasacura, het opperhoofd van de Pawnees.

 

Albuquerque (1948) 296 /K9
Verenigde Staten
Western
90 minuten

geregisseerd door Ray Enright
met Randolph Scott, Russell Hayden en Catherine Craig

Cole Armin (Randolph Scott) komt naar Albuquerque om te werken voor zijn oom, John Armin, een echte workaholic die geen concurrentie duldt. Als Cole, moe van de middeleeuwse werkwijze van zijn oom, overstapt naar directe concurrent Ted Wallace (Russell Hayden) en zijn zus Celia (Catherine Craig), doet oom John er alles aan om wraak te nemen.

 

Apache Territory (1958) 301 /K9
Verenigde Staten
Western
77 minuten

geregisseerd door Ray Nazarro
met Rory Calhoun, Barbara Bates en John Dehner

De thuisloze Logan Cates reist door het gebied van de Apachen. Bij een waterbron krijgt Logan gezelschap van enkele burgers en een klein detachement soldaten onder leiding van sergeant Sheehan. Plotseling worden ze omsingeld door de Apachen en kunnen nergens heen. Eén voor één sterft de omsingelde groep aan gebrek aan voedsel en water. Dan steekt een zandstorm op, waarop Logan had gehoopt. Hij bedenkt een ontsnappingsplan met gebruikmaking van kruitpoeder.

 

Al Jennings of Oklahoma (1951) 309/K9
Verenigde Staten
Western
79 minuten

geregisseerd door Ray Nazarro
met Dan Duryea, Gale Storm en Dick Foran

De beroemde bankrover Al Jennings heeft jarenlang in de gevangenis gezeten. Nu hij is vrijgekomen wil hij een eerlijk leven gaan leiden. Maar zijn oude vrienden hebben andere plannen. Jennings moet meewerken om een laatste kraak zetten, waarbij zijn vriendin mogelijk zal worden gedood. Jennings speelt het spel mee om zo het leven van zij vriendin te kunnen redden.

 

At Gunpoint (1955) 383 /K9
Verenigde Staten
Western
81 minuten

geregisseerd door Alfred L. Werker
met Fred MacMurray, Dorothy Malone en Walter Brennan

Winkelier Jack Wright (MacMurray) wordt de held van de stad wanneer hij toevallig een bankrover overhoop knalt. Tot zijn verbazing ontdekt hij zijn ware moedige inborst wanneer de rest van de slechterikken hem komt opzoeken.

 

Apache Rifles (1964) 365 /K9
Verenigde Staten
Western
92 minuten

geregisseerd door William Witney
met Audie Murphy, Michael Dante en Linda Lawson

Jeff Stanton is een trouwe cavaleriekapitein, die de opdracht krijgt om de opstandige Apachen bijeen te drijven en terug te brengen naar het reservaat.

 

All the Pretty Horses (2000) 440/K7
Verenigde Staten
Drama / Western
116 minuten

geregisseerd door Billy Bob Thornton
met Matt Damon, Penélope Cruz en Henry Thomas

De jaren '40: Twee jonge Texaanse cowboys rijden in de jaren '40 Mexico binnen, op zoek naar werk. Eén van hen, John Grady Cole, wilde vanwege persoonlijke problemen weg uit Texas. Onderweg komen ze een jonge jongen tegen, die met ze meerijdt. Eenmaal in Mexico aangekomen wordt Cole verliefd op de dochter van een rancheigenaar.

 

Appaloosa The (1966) 453/K7
Verenigde Staten
Western
98 minuten

geregisseerd door Sidney J. Furie
met Marlon Brando, Anjanette Comer en John Saxon

Matt Fletcher (Brando) wordt bestolen van zijn paard door een wanhopige vrouw, die geen andere manier heeft om haar brute man te ontvluchten. Slim als hij is achterhaalt hij haar al snel, en wordt verliefd op haar.

 

Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford,The (2007) 503/K7
Verenigde Staten / Canada / Verenigd Koninkrijk
Western / Drama
160 minuten

geregisseerd door Andrew Dominik
met Brad Pitt, Casey Affleck en Sam Rockwell

Een film over de legende Jesse James gezien vanuit het oogpunt van Robert Ford, die niet alleen grote bewondering voor de snelste schutter van het Wilde Westen had, maar zich ook bij zijn bende aansloot. Langzaam maar zeker ziet Ford echter in dat James niet de perfecte held is uit de boekjes.

 

And Starring Pancho Villa as Himself (2003) 341/K6
Verenigde Staten
Drama
112 minuten

geregisseerd door Bruce Beresford
met Antonio Banderas, Eion Bailey en Alan Arkin

Pancho Villa (Antonio Banderas) speelt de hoofdrol in dit waargebeurde verhaal over hoe deze Mexicaanse revolutionair een cameraploeg vanuit Hollywood toelaat om hem te filmen in de strijd.

 

Andersonville (1996) 313/K6
Verenigde Staten
Drama / Oorlog
167 minuten

geregisseerd door John Frankenheimer
met Jarrod Emick, Frederic Forrest en Ted Marcoux

Terwijl tijdens de Burgeroorlog duizenden soldaten sneuvelden, werden hun gevangen strijdmakkers in Camp Andersonville als beesten behandeld. Om te overleven in dit helse concentratiekamp was er slechts een oplossing: ontsnappen.
 

 

Arrowhead (1953) 431/K6
Verenigde Staten
Western / Drama
105 minuten

geregisseerd door Charles Marquis Warren
met Charlton Heston, Jack Palance en Katy Jurado

Legerverkenner Bannon (Heston) heeft een pesthekel aan de Apachen en krijgt het tijdens vredesonderhandelingen tussen de Amerikaanse autoriteiten en de Indianen, aan de stok met Apache Toriano (Palance).

 

Apache (1954) 434/K6
Verenigde Staten
Western
91 minuten

geregisseerd door Robert Aldrich
met Burt Lancaster, Charles Bronson en Jean Peters

Wanneer het opperhoofd Geronimo in 1886 zich samen met zijn stam overgeeft en naar Florida gedeporteerd wordt, is de jonge apachestrijder Massai de enige die weerstand biedt. Uiteindelijk vlucht hij samen met zijn vriendin de bergen in, waar hij in een dal een boerderij wil gaan opzetten.

 

Across the Wide Missouri (1951) 442/K6
Verenigde Staten
Avontuur / Western
78 minuten

geregisseerd door William A. Wellman
met Clark Gable, Ricardo Montalban en John Hodiak

Een groep zwervers trekt het gebied van de Zwartvoetindianen binnen om daar op pelsdieren te jagen. Hun aanvoerder trouwt met de kleindochter van de hoofdman, omdat hij daar voordeel van verwacht. Wat als een berekenend huwelijk begint, eindigt echter in echte liefde. Verbitterde gevechten tussen de pelsdierjagers en de Indianen kosten zijn Indiaanse echtgenote echter het leven.

 

Arizona Raiders (1965) 461/K6
Verenigde Staten
Western
88 minuten

geregisseerd door William Witney
met Audie Murphy, Michael Dante en Buster Crabbe

Clint Stewart is een officier van de Confederatie, die na de Burgeroorlog aan het hoofd staat van politiemensen in Arizona en tekeer gaat tegen een bende plunderaars onder leiding van de gevaarlijke bandiet William Quantrill.

 

Alamo, The (1960)

223/K1

Verenigde Staten
Western / Oorlog
167 minuten

geregisseerd door John Wayne
met John Wayne, Richard Widmark en Laurence Harvey

1836. De rebellen in Texas ijveren voor een afscheiding van Mexico en willen een eigen republiek. De Mexicaanse generaal Santa Anna laat dit niet zomaar gebeuren en trekt met zijn troepen ten strijde tegen de opstandelingen. De Amerikaanse generaal Sam Houston is helemaal niet klaar voor de strijd, want hij heeft zelfs nog geen leger samengesteld. Hij vat daarom het plan op het Mexicaanse leger zolang mogelijk vast te houden in San Antonio. Houston kan rekenen op de hulp van James Bowie en William Travis om het de Mexicanen zo moeilijk mogelijk te maken...

 

Appaloosa (2008)

224/K1

Verenigde Staten
Western
114 minuten

geregisseerd door Ed Harris
met Viggo Mortensen, Ed Harris en Renée Zellweger

De meedogenloze en machtige rancher Randall Bragg heeft er in toegestemd, dat zijn bende outlaws flink huishouden in het mijnwerkersstadje Appaloosa. Wanneer daarbij ook nog marshal Jack Bell in koelen bloede wordt vermoord, huren de stadsbewoners Virgil Cole and Everett Hitch in om hen tegen Bragg en zijn bende outlaws te beschermen. Complex wordt het voor Cole en Hitch, wanneer de weduwe Allison French in Appaloosa arriveert.

 

A fistful of dollars (1967)

222/K1

Italië / Spanje / West-Duitsland
Western
100 minuten

geregisseerd door Sergio Leone
met Clint Eastwood, Gian Maria Volontè en Marianne Koch

De gevaarlijke Man Zonder Naam rijdt een stad in, waar oorlog blijkt te zijn tussen twee groepen: de Baxters en de Rojo's. In plaats van te helpen, zoals veel anderen zouden doen, probeert hij de twee groepen tegen elkaar uit te spelen om hier financieel beter van te worden.

 

American Outlaws (2001)

290/K1

Verenigde Staten
Western / Actie
94 minuten

geregisseerd door Les Mayfield
met Colin Farrell, Scott Caan en Ali Larter

Jesse James en zijn vrienden komen terug van de afgelopen oorlog en willen zich vestigen in het stadje Liberty. Daar blijkt dat, voor de aanleg van een spoorweg, men voor weinig geld het grond van de boeren wil afkopen. Omdat ze niet toegeven, worden hun huizen in brand gestoken. Dat is het begin van een nieuwe oorlog, waarin de James-Younger bende er alles aan doet om de bouw van de spoorweg tegen te gaan.

 

Alvarez Kelly (1966)

381/K4

Verenigde Staten
Western
116 minuten

geregisseerd door Edward Dmytryk
met William Holden, Richard Widmark en Janice Rule

Kelly wordt ingehuurd door de sluwe kolonel Tom Rossiter om van de Warwick Plantage een kudde vee te stelen en de dieren af te leveren bij een bolwerk van de Zuidelijke troepen in Richmond, Virginia. Het wordt heet onder zijn voeten als hij de Noordelijke troepen op zijn dak krijgt...

 

 

1

2