1

2

3

 

Bone Tomahawk (2015) 430/K7
Verenigde Staten
Horror / Western
133 minuten

geregisseerd door S. Craig Zahler
met Kurt Russell, Patrick Wilson en Matthew Fox

Een groep ongeciviliseerde kannibalen wordt door hun leider onverwachts het vredige dorpje Bright Hope binnengeleid. Wanneer ze een aantal bewoners uit het dorpje kidnappen, worden vier mannen achter hen aan gestuurd om de ontvoerden te redden. Een gewonde rancher, wiens vrouw is gekidnapt, is een van de mannen die de achtervolging inzet en hij krijgt hulp van de sheriff, diens deputy en een welwillende ingehuurde revolverheld. Samen bevinden zij zich binnen de kortste keren in gebieden die hen totaal onbekend zijn. Voor ze het weten krijgen ze te maken met het ultieme wapen van de woeste inboorlingen en de hoop op overleving lijkt langzaam te worden weggenomen.

 

Big Land The (1957) 437/K7
Verenigde Staten
Western
92 minuten

geregisseerd door Gordon Douglas
met Alan Ladd, Virginia Mayo en Edmond O'Brien

Na een lange tocht van Texas naar Missouri wordt Chad Morgan verplicht zijn vee te verkopen voor een spotprijs aan Brog, een dubieuze veehandelaar. Op terugweg naar Texas redt Chad het leven van Joe Jagger, een alcoholist. Hij slaagt erin Joe van de drank af te helpen. Als ze in Kansas overnachten bij de familie Johnson, rijpt bij Chad een plan. Hij wil de toekomstige zwager van Joe overhalen een spoorlijn aan te leggen naar het grasland van de Johnsons en hun buren.
 

 

Ballad of Cable Hogue The (1970) 449/K7
Verenigde Staten
Western / Komedie
121 minuten

geregisseerd door Sam Peckinpah
met Jason Robards, Stella Stevens en David Warner

Cable Hogue is bedrogen en zonder water achtergelaten, als hij een beekje vindt is dat zijn redding. Hij mag de plek erg en bouwt een huis bij het beekje en verdient aan reizigers door ze te vervoeren met een koets. Hildy, een prostituee, trekt bij hem in. Alles gaat goed, totdat het tijdperk van de automobiel aanbreekt.
 

 

Broken Lance (1954) 468/K7
Verenigde Staten
Western
96 minuten

geregisseerd door Edward Dmytryk
met Spencer Tracy, Richard Widmark en Robert Wagner

De dominante veeboer Matt Devereaux wil niet geloven dat de pioniersdagen al lang voorbij zijn en heeft steeds ruzie met de zonen uit zijn eerste huwelijk. Met zijn zoon Joe uit zijn tweede huwelijk kan hij het echter goed vinden en als Joe in de gevangenis terechtkomt, krijgt Matt het erg moeilijk.

 

Ballad of Josie The (1967) 475/K7
Verenigde Staten
Western / Komedie
102 minuten

geregisseerd door Andrew V. McLaglen
met Doris Day, George Kennedy en Peter Graves

Halverwege de 19e eeuw vestigt een vrouw zich in Wyoming op een ranch nadat ze is vrijgesproken van moord op haar man. Als de echtgenoot van Day begraven is begint zij in haar eentje een schapenfarm. Dit tot ongenoegen van de plaatselijke bullebak, een grootgrondbezitter.
 

 

Branded (1950) 486/K7
Verenigde Staten
Western
104 minuten

geregisseerd door Rudolph Maté
met Alan Ladd, Mona Freeman en Charles Bickford

De rancher Lavery raakt er steeds meer van overtuigd dat de rondtrekkende cowboy Choya zijn 25 jaar geleden ontvoerde zoon is. In werkelijkheid is Choya een crimineel, die samenwerkt met T. Jefferson Leffingwell om Lavery zijn ranch af te nemen. Choya twijfelt aan zijn plan met Leffingwell wanneer hij de familiale genegenheid ervaart van Lavery’s dochter Ruth en haar grootmoeder mevrouw ‘mother’ Lavery, wat hij zijn hele leven gemist heeft. Daarnaast voelt Choya zich ongemakkelijk wanneer hij verliefd wordt op Ruth. Op een dag heeft Choya genoeg van zijn maskerade en legt een bekentenis af. Vervolgens gaat Choya op zoek naar de echte zoon van rancher Lavery.

 

Bullwhip (1958) 507/K7
Verenigde Staten
Western
80 minuten

geregisseerd door Harmon Jones
met Guy Madison, Rhonda Fleming en James Griffith

Steve staat op het punt opgehangen te worden voor moord, wanneer Cheyenne hem redt door hem te trouwen. Het blijkt dat zij die burgerlijke staat nodig heeft voor haar handeltjes. Verder wenst zij niks te maken te hebben met Steve, maar Steve raakt geïnteresseerd in deze harde tante.

 

Beguiled The (1971) 412/K6
Verenigde Staten
Thriller / Drama
93 minuten

geregisseerd door Don Siegel
met Clint Eastwood, Geraldine Page en Elizabeth Hartman

Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog wordt een gewonde Yank van de dood gered door een meisje dat op een een meisjesschool zit in het zuiden van de VS. Ze zorgt ervoor dat hij op school verzorgd kan worden. Als hij langzaam herstelt vallen de vrouwen voor zijn charmes, maar er ontstaat een klimaat van haat en bedrog.

 

Bugles in the Afternoon (1952) 416/K6
Verenigde Staten
Western
85 minuten

geregisseerd door Roy Rowland
met Ray Milland, Helena Carter en Hugh Marlowe

Kern Shafter arriveert bij een legerpost in Dakota, waar zijn oude vijand Edward Garnett de dienst uit maakt. Shafter en Garnett haten elkaar en de gevoelens voor Josephine Russell zorgen voor nog meer spanning. Garnett ziet met lede ogen aan dat Shafter dichterbij Josephine komt en stuurt hem op een gevaarlijke missie, waarbij hij hoopt dat Shafter niet terugkeert.

 

Buchanan Rides Alone (1958) 422/K6
Verenigde Staten
Western
78 minuten

geregisseerd door Budd Boetticher
met Randolph Scott, Craig Stevens en Barry Kelley

Op weg naar zijn huis in West-Texas komt de solitaire Tom Buchanan door het grensstadje Agryville in Californië. Tom wordt daar geconfronteerd met een vete tussen verschillende leden van de familie Agry. Wanneer Tom de Mexicaan Juan de la Vega wil helpen bij zijn wraak op één van de Agry’s, keert de hele familie zich tegen hem.

 

Battle at Apache Pass The (1952) 474/K6
Verenigde Staten
Western
85 minuten

geregisseerd door George Sherman
met Jeff Chandler, John Lund en Beverly Tyler

Chandler als Cochise, die verdere strijd met de Indianen tracht te voorkomen, maar daar jammer genoeg niet in slaagt.

 

 

Backlash (1956) 476/K6
Verenigde Staten
Western
84 minuten

geregisseerd door John Sturges
met Richard Widmark, Donna Reed en William Campbell

De vader van de voormalige gunslinger Jim Slater, die behoorde tot een groep van vijf mannen, zou gedood zijn tijdens een hinderlaag in de Gila vallei door de Apachen. Jim is op zoek naar de enige overlevende van deze hinderlaag. Deze overlevende zou meer weten over een verdwenen partij goud ter waarde van $60.000. Door hem te vinden, hoopt Jim de reputatie van zijn vader als zou hij een gouddief zijn geweest, te ontzenuwen. Jim krijgt bij zijn zoektocht hulp van de onweerstaanbare weduwe Karyl Orton, wier man ook tijdens deze hinderlaag gedood zou zijn. De zoektocht van Jim en Karyl door Arizona blijkt niet zonder gevaren te zijn.

 

Broken Arrow (1950) 477/K6
Verenigde Staten
Western
93 minuten

geregisseerd door Delmer Daves
met James Stewart, Jeff Chandler en Debra Paget

Amerika, 1870. Onder leiding van opperhoofd Cochise proberen de Apachen hun land te verdedigen tegen de blanken. Tom Jefferson probeert de partijen nader tot elkaar te brengen en als Cochise instemt met een vredesvoorstel en Jeffords verliefd wordt op het Apachenmeisje Sonseeahray lijkt alles goed te komen. Op hun huwelijksdag komen ze echter in een hinderlaag van bandieten terecht, die een eind aan de vrede willen maken.

 

Bandolero! (1968)

225/K1

Verenigde Staten
Western
106 minuten

geregisseerd door Andrew V. McLaglen
met James Stewart, Dean Martin en Raquel Welch

Mace Bishop komt aan in een stadje, verkleed als beul, om zo een groep van outlaws, waaronder zijn broer, te bevrijden. Hij vlucht samen met de outlaws, op de hielen gezeten door de sheriff van het stadje.

 

Big Jake (1971) 228/K1

Verenigde Staten
Western
110 minuten

geregisseerd door George Sherman
met John Wayne, Richard Boone en Patrick Wayne

Big Jake McCandles heeft zijn vrouw al 18 jaar niet meer gezien. Maar nu zijn kleinzoon is ontvoerd, komt hij weer naar huis. De autoriteiten zetten met auto's de jacht op de bende in. Jake gaat er met een Indiaanse gids te paard achteraan.

 

Big Country, The (1958) 227/K1
Verenigde Staten
Romantiek / Western
165 minuten

geregisseerd door William Wyler
met Gregory Peck, Charlton Heston en Jean Simmons

De zeekapitein komt in een vete om waterrechten als hij in de ranch trekt van zijn geliefde. In plaats van zich met de vete te bemoeien, hij geeft er niet om dat zijn eer zou zijn aangetast, probeert hij een paard te temmen. Het land is groot genoeg om een waterman als hij te herbergen maar kennelijk te klein voor twee families om vreedzaam naast elkaar te bestaan.

 

Bite the Bullet (1975) 229/K1
Verenigde Staten
Western / Actie
129 minuten

geregisseerd door Richard Brooks
met Candice Bergen, Gene Hackman en James Coburn

Bite The Bullet is een race tegen de klok, een eindeloze reis, maar de hoofdprijs is gigantisch! Er zijn negen deelnemers en die hebben allemaal hun eigen reden om mee te doen. Hun doel is echter hetzelfde: winnen. Bite The Bullet is een ouderwets spannende western vol actie.

 

Bury My Heart at Wounded Knee (2007) 472/K4
Verenigde Staten
Drama
133 minuten

geregisseerd door Yves Simoneau
met Aidan Quinn, Adam Beach en Anna Paquin

Historisch epos spelend aan het einde van de 19 eeuw over de Sioux indianen onder aanvoering van Sitting Bull, die geconfronteerd worden met het nieuwe Amerikaanse regeringsbeleid. Henry Dawes is senator voor Indianenzaken die het heilige land van de Sioux wil onteigenen. Daartegenover staan naast Sitting Bull George Eastman, een schoolvoorbeeld van de opgeleide goed geintegreerde Sioux en lerares Elaine Goodale, die haar best doet het leven op het reservaat te verbeteren

 

Bravados, The (1958)

230/K1

Verenigde Staten
Western
98 minuten

geregisseerd door Henry King
met Gregory Peck, Joan Collins en Stephen Boyd

Nadat de vrouw van Jim Douglas verkracht en vermoord is, verneemt Jim dat de 4 vermoedelijke moordenaars zijn opgesloten en voor ook nog andere misdrijven zullen worden opgehangen. De bende ontsnapt echter met Emma Steimmetz als gijzelaarster. Jim sluit zich daarop aan bij een wetsdienaar om de bende te achterhalen en Emma te bevrijden.

 

Bend of the River (1952)

226/K1

Verenigde Staten
Western
91 minuten

geregisseerd door Anthony Mann
met James Stewart, Rock Hudson en Arthur Kennedy

Bankrover Glyn McLyntock neemt zich voor om een behoorlijk leven te gaan leiden. Als eerste goede daad begeleidt hij een konvooi pioniers naar Oregon. De kleine gemeenschap wordt geleid door Jeremy. Glyn is stiekem verliefd op diens dochter Laura. Nadat hij het leven van zijn vroegere kompaan Cole Garett heeft gered, toont die zich erg ondankbaar door de voorraad levensmiddelen van het konvooi te roven.

 

1

2

3