1 2

 

Cowboy (1958) 322/K6
Verenigde Staten
Western
92 minuten

geregisseerd door Delmer Daves
met Glenn Ford, Jack Lemmon en Anna Kashfi

Leven als een cowboy daar droomt hotelbeamte Frank Harris (Jack Lemmon) al zijn hele leven van. Hij is verliefd op Maria Vidal, een mooie Mexicaanse vrouw, maar haar vader wijst hem af omdat hij geen 'echte' man is. Dan is de maat vol voor Frank. De vrouw van zijn dromen is terug naar Mexico en hij werkt nog altijd in het hotel. Door de stoere cowboy Tom Reece (glenn Ford) geld te lenen mag hij met hem mee naar Mexico om te gaan werken op een ranch, die van Vidal! Daar leert hij dat het leven van een 'lonesome cowboy' toch niet zo is als dat hij verwachtte of waar hij naar op zoek was...

 

Cattle Empire (1958) 423/K6
Verenigde Staten
Western
83 minuten

geregisseerd door Charles Marquis Warren
met Joel McCrea, Gloria Talbott en Don Haggerty

John Cord komt verbitterd uit de gevangenis. Reden voor opsluiting: zijn mannen hadden de stad op stelten gezet, en daar waren slachtoffers bij gevallen. Hij wordt aangenomen om een kudde vee door de woestijn te brengen. Hij huurt een aantal burgers in die er verantwoordelijk voor waren dat hij de gevangenis in ging. Onderweg krijgen ze een diep respect voor hem en John Cord kan rustig zijn eigen ranch beginnen.

 

Charro! (1969) 427/K6
Verenigde Staten
Western
98 minuten

geregisseerd door Charles Marquis Warren
met Elvis Presley, Ina Balin en Victor French

De voormalige outlaw Jess Wade wordt onterecht beschuldigd van een diefstal van een kanon bij de Mexicaanse revolutionaire strijdkrachten.Wade wil zijn naam zuiveren en gaat op jacht naar de bandietenbende, die hij verdenkt van de diefstal.

 

Comanche Moon (2008) 430/429/428/K6
Verenigde Staten
Western / Drama
360 minuten (miniserie, 3 delen)

geregisseerd door Simon Wincer
met Steve Zahn, Karl Urban en Elizabeth Banks

Texas Rangers Augustus "Gus" McCrae en Woodrow F. Call krijgen te maken met drie outlaws die ze moeten vinden: Buffalo Hump, de grote Comanche oorlogscrimineel, Kicking Wolf, een Comanche paardendief en Ahumado, een Mexicaanse bandiet. De Indiaanse tracker Famous Shoes reist met hen mee, samen met enkele andere handlangers. De Comanches willen hun land beschermen tegen de oprukkende Westelijke grens en doen er alles aan de Rangers te verjagen.

 

Cimarron (1960) 433/K6
Verenigde Staten
Drama / Western
147 minuten

geregisseerd door Anthony Mann
met Glenn Ford, Anne Baxter en Maria Schell

Verfilming van het pioniersleven rond de eeuwwisseling. Een man verlaat na een paar rustige jaren zijn gezin en gaat in z'n eentje op pad. Gebaseerd op het boek van Edna Ferber.

 

Cimarron Kid, The 435/K6
Verenigde Staten
Western
84 minuten

geregisseerd door Budd Boetticher
met Audie Murphy, Beverly Tyler en James Best

Bill 'The Cimarron Kid' Doolin wordt ten onrechte beschuldigd door een bende corrupte spoorwegfunctionarissen, dat hij medeplichtig was bij een treinoverval door zijn oude vrienden, de gebroeders Dalton. The Cimarron Kid sluit zich daarom maar bij de bende aan en hij wordt een actieve deelnemer bij andere berovingen. Wanneer hij wordt verraden door een medebendelid, slaat The Cimarron Kid op de vlucht en hij duikt onder op de ranch van een voormalige outlaw. Niet lang daarna wil The Cimarron Kid met de dochter van de rancher, Cimarron Rose Adams, vluchten naar Zuid-Amerika.

 

Chief Crazy Horse (1955) 438/K6
Verenigde Staten
Western
86 minuten

geregisseerd door George Sherman
met Victor Mature, Suzan Ball en John Lund

Wanneer de jonge Sioux Crazy Horse, waarover grote dingen waren voorspeld, zijn bruid Black Shawl wint, gaat zijn rivaal Little Big Man naar kwaadaardige indianenhandelaren. Little Big Man vertelt hen over de heilige begraafplaats van de Lakota stam waar goud te vinden is. Het gevolg daarvan is, dat er een nieuwe goudkoorts begint, ondanks alle verdragen met de indianen. Crazy Horse wordt de militaire leider van zijn volk en zijn eerste overwinningen leiden tot veel bloedvergieten.

 

Comanche Territory (1950) 439/K6
Verenigde Staten
Western
76 minuten

geregisseerd door George Sherman
met Maureen O'Hara, Macdonald Carey en Will Geer

De beroemde scout James ‘Jim’ Bowie wordt naar de Comanches gestuurd door de regering. Bowies missie is het opstellen van een verdrag, waarmee de regering toestemming krijgt voor een zilvermijn op hun grondgebied. Bowie wordt begeleid door de politicus Dan’l Seegar, die de Comanches wil verzekeren dat blanken niet op hun grondgebied gaan wonen.De salooneigenaresse Katie Howard is van plan Bowies en Seegars vredesmissie te dwarsbomen. Katie’s criminele broer Stacey wil stukken grond van de Comanches annexeren en hij heeft daarom meer baat bij een indianenoorlog. Complex wordt het voor Stacey, wanneer zijn zus verliefd wordt op Bowie.

 

Cattle Drive (1951) 441/K6
Verenigde Staten
Western
77 minuten

geregisseerd door Kurt Neumann
met Joel McCrea, Dean Stockwell en Chill Wills

Chester Graham Jr. uit San Diego, de verwende jonge zoon van een rijke spoorwegexploitant, raakt verdwaalt. Chester wordt gevonden door de veedrijver Dan Mathews. Chester moet met Dan samenwerken en ook leren in teamverband te werken, om uiteindelijk terug te kunnen keren naar San Diego.

 

Colt .45 (1950) 459/K6
Verenigde Staten
Western
74 minuten

geregisseerd door Edwin L. Marin
met Randolph Scott, Ruth Roman en Zachary Scott

Steve Farrell (Randolph Scott) is een wapenhandelaar wiens koffer met voorbeelden, revolvers van het type Colt .45, wordt gestolen door een bandiet, genaamd Jason Brett (Zachary Scott). Omdat Brett en zijn bende deze revolvers gaan gebruiken bij hun overvallen, wordt Farrell beschuldigd van medeplichtigheid, en zal hij de bandieten eigenhandig moeten opsporen en uit de weg ruimen.

 

Comanche (1956) 478/K6
Verenigde Staten
Western
87 minuten

geregisseerd door George Sherman
met Dana Andrews, Kent Smith en Nestor Paiva

Sinds een paar maanden voeren de Comanches regelmatig rooftochten uit op Mexicaanse dorpen. Tijdens één van die acties neemt bevelhebber Quanah Parker de mooie Margarita Alvarez gevangen om haar als persoonlijk bezit te overhandigen aan Black Cloud. De overheid besluit in te grijpen, want te veel burgers en blanke goudzoekers worden dezer dagen door de Comanches overvallen, beroofd of vermoord.

 

Custer of the West (1967) 484/K6
Verenigde Staten / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk / Spanje
Western
140 minuten

geregisseerd door Robert Siodmak
met Robert Shaw, Robert Ryan en Jeffrey Hunter

Aan het einde van de Amerikaanse burgeroorlog kreeg Custer de opdracht de Cheyenne-Indianen onder de duim te houden. Dit lukte echter niet en er zou heel veel bloed vloeien.

 

Cahill U.S. Marshal (1973) 486/K6
Verenigde Staten
Western
103 minuten

geregisseerd door Andrew V. McLaglen
met John Wayne, George Kennedy en Neville Brand

In Valentino is een bank beroofd en hierbij zijn twee doden gevallen: sheriff Grady en zijn hulp Jim Kane. Intussen zit Cahill's zoon Danny vanwege een vechtpartij in de gevangenis. Cahill weet zijn zoon vrij te krijgen en er volgt een serieus gesprek tussen vader en zoon. Cahill weet dat Danny het nooit leuk gevonden heeft dat hij altijd zo lang van huis was en voelt zich hier schuldig over. Mede hierdoor is Danny met de verkeerde mensen omgegaan. Danny's geweten begint op te spelen. Hij heeft er ontzettend veel spijt van dat hij zich heeft laten ompraten door Struther en zijn jongste broer Billy Joe om Fraser en Brown te helpen om de bank te beroven. Hij realiseert zich dat hoewel hijzelf en zijn broer geen aandeel hadden in de moord op sheriff Grady en Jim Kane, ze wel medeplichtig zijn. Wat hij zich niet realiseert, is dat z'n vader dit scenario al lang zelf had bedacht. Cahill blijkt zijn zoon beter te kennen dan hij had gedacht.

 

Cheyenne Social Club The (1970) 489/K6
Verenigde Staten
Komedie / Western
103 minuten

geregisseerd door Gene Kelly
met James Stewart, Henry Fonda en Shirley Jones

Man erft een bordeel, na een tocht van een jaar komt hij samen met zijn vriend aan bij het bordeel. Nadat hij de tent gezien heeft doe hij niets liever dan de boel te sluiten. Maar de toekomst van de dames baart hem zorgen. Man besluit toch het bordeel aan de dames over te doen en gaat zelf weer koeien hoeden.

 

Cheyenne Autumn (1964) 490/K6
Verenigde Staten
Western
165 minuten

geregisseerd door John Ford
met Richard Widmark, Carroll Baker en Karl Malden

Een groep trotse Cheyennes leeft onder erbarmelijke omstandigheden in een dor reservaat in Oklahoma. De stam besluit terug te keren naar hun oorspronkelijke jachtgebieden in de Rocky Mountains. De Amerikaanse president beveelt een cavalerie-afdeling de indianen op afstand te escorteren, want hij twijfelt tussen zijn humanitaire idealen en angst dat de eens beruchte Cheyennes opnieuw een oorlog zullen beginnen. Het wordt een helse tocht door de bergen, waarin het barre klimaat zijn tol eist van de groep.

 

Comanche Station (1960)

509/K6

Verenigde Staten
Western
74 minuten

geregisseerd door Budd Boetticher
met Randolph Scott, Claude Akins en Nancy Gates

De solitaire Jefferson Cody drijft handel met de Comanches om de door hen ontvoerde blanke vrouw Nancy Lowe vrij te krijgen. Wanneer Cody met Nancy naar haar man John Lowe vertrekt, wordt hij onderweg al snel vergezeld door drie outlaws onder leiding van Ben Lane. Er blijkt een hoge beloning uitgeloofd te zijn voor het terugvinden van Nancy Lowe. Het ziet er daarom naar uit, dat Cody met een bloedige reis te maken zal krijgen, mede omdat hij met zijn gezelschap door vijandig indianengebied moet reizen.

 

Chisum (1970)

232/K1

Verenigde Staten
Western
111 minuten

geregisseerd door Andrew V. McLaglen
met John Wayne, Christopher George en Forrest Tucker

John Chisum bezit een grote veestapel. Hij ontmoet Lawrence Murphy, een grootgrondbezitter, die vastbesloten is om Chisums ranch over te nemen. Chisum krijgt te horen dat een aantal veedieven zijn paarden heeft gestolen en dat bij deze diefstal ook nog een aantal van zijn mannen is vermoord. Samen met zijn buurman Tunstall en William Bonney, beter bekend als Billy the Kid, zet Chisum de achtervolging in op de paardendieven.

 

Cowboys, The (1972)

233/K1

Verenigde Staten
Western
129 minuten

geregisseerd door Mark Rydell
met John Wayne, Roscoe Lee Browne en Bruce Dern

Veehandelaar Will Andersen zit met de handen in het haar wanneer zijn drijvers hem plots in de steek laten. Een financiële strop is een feit als Will zijn vee niet voor de winter naar de markt kan brengen. Noodgedwongen doet hij een beroep op een groepje schooljongens om zijn kuddes te begeleiden op de verre en gevaarlijke tocht. De knapen missen uiteraard de nodige ervaring, maar Will heeft enkel de tijd om hen de basisknepen aan te leren. Gelukkig kan hij op de hulp rekenen van de zwarte cowboy Nightlinger. Naast alle natuurlijke obstakels die de groep onderweg moet overwinnen, volgt tot overmaat van ramp een groep gevaarlijke veedieven hen op de voet.

 

Chato's Land (1972)

231/K1

Verenigde Staten
Western
110 minuten

geregisseerd door Michael Winner
met Charles Bronson, Jack Palance en Richard Basehart

Rond 1873. De half-indiaan is in de blanke saloon en het is notabene de sheriff die hem met geweld wil verwijderen. De indiaan schiet sneller en de sheriff gaat dood. Een klopjacht van blanken ontstaat om diens dood te wreken. 

 

Comancheros, The (1961)

295/K1

Verenigde Staten
Actie / Western
107 minuten

geregisseerd door Michael Curtiz
met John Wayne, Stuart Whitman en Ina Balin

Jake Cutter is een Texaanse kapitein die op een dag de gokker Paul Regret arresteert, maar besluit al snel met zijn gevangene samen te gaan werken in een undercoveroperatie om een groep illegale wapenhandelaars aan te pakken.

 

1 2