1

2

 

Gunpoint (1966) 369 /K9
Verenigde Staten
Western
86 minuten

geregisseerd door Earl Bellamy
met Audie Murphy, Warren Stevens en Joan Staley

Chad Lucas, de sheriff uit Lodgepole, Colorado, achtervolgt een bende treinrovers tot in New Mexico, waar hij geen bevoegdheid meer heeft. De sheriff wordt vergezeld door een gevarieerde groep met onder andere een gokker waarvan de verloofde is gekidnapt door de treinrovers.

 

Gunfight at Comanche Creek (1963) 366 /K9
Verenigde Staten
Western
90 minuten

geregisseerd door Frank McDonald
met Audie Murphy, Ben Cooper en Colleen Miller

Comanche Creek, Colorado, 1875. Jack Mason ontsnapt uit de gevangenis met hulp van een bende vreemdelingen. De bende heeft Mason nodig voor een roofoverval en wanneer vervolgens de beloning voor Mason hoog genoeg is, willen ze hem doden en de beloning incasseren. De "National Detective Agency", die de werkwijze van de bende kent, laten hun agent Bob Gifford in Comanche Creek wegens een fictieve roofoverval in de cel zetten. Ondertussen is de attractieve salooneigenaresse Abbie Stevens verliefd op Gifford geworden. De bende gaat er met lokaas Gifford vandoor. Zal Gifford in zijn missie slagen?

 

Great Day in the Morning (1956) 355 /K9
Verenigde Staten
Western
92 minuten

geregisseerd door Jacques Tourneur
met Virginia Mayo, Robert Stack en Ruth Roman

Na een gewonnen kaartspelletje is Owen Pentecost de eigenaar geworden van een hotel. Hij raakt betrokken bij twee vrouwen. Amerika staat aan de vooravond van de Burgeroorlog, maar revolverheld Pentecost vertikt het om partij te kiezen. Dat verandert wanneer hij vriendschap sluit met de jonge zoon van een man die hij vermoord heeft.

Good Day for a Hanging (1959) 354 /K9
Verenigde Staten
Western
85 minuten

geregisseerd door Nathan Juran
met Fred MacMurray, Margaret Hayes en Robert Vaughn

De tiener Eddie 'The Kid' Campbell kwam in de stad samen met een bende outlaws om de bank te beroven, maar werd gepakt en veroordeeld. Marshal Ben Cutler hielp hem om een eerbare burger te worden. Na vele jaren komt de bende weer terug naar de stad om de bank te beroven. Op hun vlucht schieten ze de marshal dood. Eddie is de enige, die de moordenaar kan identificeren, maar hij zit nu met een dilemma: hij twijfelt over zijn trouw aan zijn nieuwe of zijn oude vrienden.

 

Gunsmoke in Tucson (1958) 61 /K9
Verenigde Staten
Western
80 minuten

geregisseerd door Thomas Carr
met Mark Stevens, Forrest Tucker en Gale Robbins

Twee jonge broers uit Arizona zijn getuige van het ophangen van hun vader en groeien verder zelfstandig op. Eén van de broers wordt sheriff en de andere broer een outlaw, die zich aansluit bij de Blu Chip bende. Wanneer er een strijd tussen de plaatselijke ranchers uitbreekt, komen beide broers tegenover elkaar te staan. De outlawbroer eigent zich namelijk de landerijen toe van de aan beide kanten gedode ranchers.

 

Gun for a Coward (1957) 421/K7
Verenigde Staten
Western
88 minuten

geregisseerd door Abner Biberman
met Fred MacMurray, Jeffrey Hunter en Janice Rule

Na de enorme vee ranch van zijn overleden vader geërfd te hebben, wil Will Keough niets meer dan in alle rust zijn werk doen en leven in vrede, maar dit wordt onmogelijk gemaakt door de gespannen situatie in zijn eigen familie. Wills twee jongere broers, Bless en Hade hebben karakters die verschillen als dag en nacht. Ervan overtuigd dat hij verantwoordelijk was voor de dood van zijn vader, weigert Bless gebruik te maken van wapens en wordt daarom als een lafaard beschouwd. Hade is daarentegen wild en onbezonnen, een ongeluk ligt letterlijk op de loer. De grimmige en genadeloze moeder Hannah, die een zwak heeft voor Bless, verscherpt enkel de situatie tussen de broers. Daarnaast voelt Wills vriendin Audry Niven zich ook aangetrokken door de gevoelige Bless. Uiteindelijk escaleren de onderlinge verhoudingen; wie van de Keough broers zal overleven?

 

Gunfighters (1947) 436K7
Verenigde Staten
Western
87 minuten

geregisseerd door George Waggner
met Randolph Scott, Barbara Britton en Bruce Cabot

Revolverheld Brazos Kane heeft besloten niet meer te doden. Hij gaat werken voor landbaron en rancher Banner, die op een gemene wijze naburige ranchers van hun land verdrijft. Jane, de aardige dochter van Banner, is verliefd op Kane, terwijl haar gemene zuster Bess geobsedeerd is door voorman Bard Mackey. Kane moet zijn belofte breken om nooit meer te doden, wanneer hij partij kiest in het conflict tussen de ranchers en daarbij stuit hij op Mackey.
 

 

Gunfight at Dodge City The (1959) 464/K7
Verenigde Staten
Western
81 minuten

geregisseerd door Joseph M. Newman
met Joel McCrea, Julie Adams en John McIntire

Wanneer zijn broer Ed op een laffe manier wordt gedood met een schot in de rug, gaat Bat Masterson akkoord om deel te nemen aan de sheriffverkiezing. Bat moet het opnemen tegen de huidige corrupte sheriff Jim Regan. Bat wilde eerst geen sheriff worden, maar ook zijn vrome vriendin Pauline Howard staat erop. Bat komt erachter, dat de werkelijke moordenaar iemand anders is dan hij verwachtte en handelt moedwillig in strijdt met de wet, wanneer hij zijn oude vriend Ben Townsend helpt. Hierdoor komt zijn eigen baan en leven in gevaar.

 

 Gun That Won the WestThe (1955) 474/K7
Verenigde Staten
Actie / Western
71 minuten

geregisseerd door William Castle
met Dennis Morgan, Paula Raymond en Richard Denning

Wyoming, circa 1880. Kolonel Carrington krijgt de opdracht voor het bouwen van een groep van forten op het grondgebied van de Sioux-indianenstam. Carrington werft de voormalige cavalerie scouts Jim Bridger en "Dakota Jack" Gaines om het project te leiden. Bridger en Gaines zijn bevriend met het Sioux opperhoofd Red Cloud en zij gaan er van uit, dat er een vredesverdrag met de indianen kan worden gesloten.

 

Geronimo: An American Legend (1993) 484/K7
Verenigde Staten
Drama / Western
115 minuten

geregisseerd door Walter Hill
met Jason Patric, Gene Hackman en Robert Duvall

De legendarische Apachehoofdman Geronimo speelde jarenlang een kat- en muisspelletje met het federale Amerikaanse leger, tot hij en 34 medestrijders zich uiteindelijk op 5 september 1886 nabij de Mexicaanse grens overgaven. Bij de arrestatie van Geronimo waren liefst vijfduizend soldaten betrokken, zowat een vierde van de destijds beschikbare troepen. De strijd van Geronimo was een strijd voor het instandhouden van de indiaanse cultuur...

 

Guns of the Timberland (1960) 496/K7
Verenigde Staten
Western
91 minuten

geregisseerd door Robert D. Webb
met Alan Ladd, Jeanne Crain en Gilbert Roland

Landbouwers en houthakkers hebben voortdurend ruzie over de ontginning van nieuw land. Wanneer echter de houthakkers besluiten een stuk bos te kappen, komen de landbouwers werkelijk in gevaar. Door het gebrek aan bomen lopen zij de kans om, tijdens het komende regenseizoen, overspoeld te worden met modderstromen vanaf de heuvels. Hun huizen en bezittingen dreigen te worden vernietigd. De gevechten onderling gaan van kwaad tot erger, totdat de leider van de houthakkers verliefd wordt op de dochter van één van de boeren.

 

Good Guys and the Bad Guys The (1969) 321/K6
Verenigde Staten
Western
91 minuten

geregisseerd door Burt Kennedy
met Robert Mitchum, George Kennedy en David Carradine

Marshal James Flagg, die kort voor zijn pensionering staat, hoort dat zijn oude vijand, de outlaw Big John McKaye, terug is in zijn regio en dat hij van plan is een overval te plegen. Onderweg, op jacht naar McKaye, wordt Flagg gevangen genomen door McKaye’s bende. Flagg komt er achter, dat McKaye niet langer de leider van de bende is, maar de jongere Waco. Waco geeft Mackaye de opdracht Flagg te doden, maar hij weigert hij dat. Flagg neemt vervolgens Mackaye mee naar de stad, maar hij stelt vast dat hij inmiddels door burgemeester Wilker is vervangen door een nieuwe en incompetente marshal. Samen besluiten Flagg en Mackaye het tegen Waco en zijn bende op te nemen.

 

Geronimo (1962) 407/K6
Verenigde Staten
Western
101 minuten

geregisseerd door Arnold Laven
met Chuck Connors, Pat Conway en Armando Silvestre

De Apache krijger Geronimo tracht, samen met de andere indianenstammen een opstand te ontketen tegen de V.S. Het Amerikaanse leger tracht de opstand te stoppen en stuurt soldaten naar de regio. Om te voorkomen dat Geronimo wordt gedood gaan een aantal sympathiserende scouts van het Amerikaanse leger op zoek naar Geronimo om hem heelhuids naar het reservaat terug te brengen.
 

 

Guns of Fort Petticoat The (1957) 409/K6
Verenigde Staten
Western
82 minuten

geregisseerd door George Marshall
met Audie Murphy, Kathryn Grant en Hope Emerson

Een man brengt nadat hij uit het leger gedeserteerd is, een groep vrouwen uit Texas de grondbeginselen van het oorlogvoeren bij, zodat zij zich kunnen weren tegen de Indianen.
 

 

Glory Guys The (1965) 410/K6
Verenigde Staten
Western
112 minuten

geregisseerd door Arnold Laven
met Tom Tryon, Harve Presnell en Senta Berger

Een Amerikaanse legerkapitein die opdracht heeft gekregen het Derde Regiment te versterken volgt zijn eigen weg en laat zich met zijn mannen in een hinderlaag van de indianen lokken.
 

 

Garden of Evil (1954) 475/K6
Verenigde Staten
Actie / Western
100 minuten

geregisseerd door Henry Hathaway
met Gary Cooper, Susan Hayward en Richard Widmark

Het schip van drie gelukzoekers die op weg zijn naar Californië, krijgt pech voor het Mexicaanse havenstadje San Miguel. De mysterieuze Hooker, de beroepsgokker Fiske en de licht ontvlambare Luke Daly aanvaarden het voorstel van de kittige Leah Fuller om haar tegen betaling van duizend dollar elk te escorteren. Leah wil dat haar man John gered wordt. John zit namelijk vast in zijn afgelegen goudmijn na een gedeeltelijke instorting. De Mexicanen, op Vicente Madariaga na, weigeren echter om Leah te helpen, omdat John Fullers mijn op het grondgebied van de Apachen ligt. Na een enerverende tocht van meerdere dagen arriveert het gezelschap onder leiding van Leah op de plaats des onheils. Ze slagen erin om John te bevrijden, maar ze worden voortdurend door de Apachen aangevallen.

 

Gettysburg (1993) 492/491/K6
Verenigde Staten
Drama / Oorlog
271 minuten

geregisseerd door Ronald F. Maxwell
met Tom Berenger, Jeff Daniels en Martin Sheen

Zomer 1863. De Geconfedereerden rukken op naar het noorden, naar Pennsylvania. De divisies van de Unie komen samen om hen het hoofd te bieden. Twee machtige legers staan klaar om slag te leveren bij Gettysburg, thuishaven van een theologieschool. Drie dagen lang hangt het lot van "één natie, ondeelbaar" in de waagschaal. De bloederigste veldslag ooit op Amerikaanse bodem werd uitgevochten, komt tot leven in deze film over de strategieën, berekeningen, flaters en heldendaden die het tij van de Burgeroorlog deden keren.

 

Good, the Bad and the Ugly ,The (1966)

240/K1

Italië / Spanje
Western
161 minuten / 180 minuten (re-release)

geregisseerd door Sergio Leone
met Clint Eastwood, Lee van Cleef en Eli Wallach

Het wilde westen tijdens de secessieoorlog in Amerika. Blondie (Eastwood) en Tuco (Wallach) hebben een deal gesloten: Blondie levert de gezochte Tuco aan de sheriff uit, strijkt de hoge premie op en redt dan zijn partner op het nippertje van de strop. Het plan slaagt telkens en beiden ontsnappen. Wanneer ze kennis maken met de harde gangster Setenza (Van Cleef), wordt de inzet nog groter: samen gaan ze op zoek naar een geldkist met 200.000 dollar, die volgens een zekere Bill Carson verborgen zou zijn op een kerkhof. Tuco is de enige die weet over welk kerkhof het gaat. Blondie is de enige die, eens ter plaatse, het juiste graf kan aanwijzen. De drie ongewone avonturiers beginnen aan een onmogelijke zoektocht naar het grote fortuin.

 

Gunfight, A (1971)

242/K1

Verenigde Staten
Actie / Western
89 minuten

geregisseerd door Lamont Johnson
met Kirk Douglas, Johnny Cash en Jane Alexander

De gevreesde Abe Cross, die erg goed met een revolver is, komt aan in het kleine stadje Rio Baja. In dat stadje woont Will Tenneray, ook een revolverheld, en de bevolking denkt dat er een spannend duel gaat ontstaan. De twee mannen kunnen het echter goed met elkaar vinden en sluiten vriendschap. Door geldgebrek en de druk van de bevolking besluiten ze om in een arena toch een duel aan te gaan. Zo worden twee vrienden van het ene op het andere moment vijanden.

 

Gun Fury (1953)

241/K1

Verenigde Staten
Western
83 minuten

geregisseerd door Raoul Walsh
met Rock Hudson, Donna Reed en Lee Marvin

De verloofde van een rancher wordt ontvoerd door een gewetenloze, gewelddadige bandiet. Samen met de verbitterde ex-partner van de bandiet zet de rancher de achtervolging in en doorkruist daarbij heel Arizona.

 

Guns of the Magnificent Seven (1969)

243/K1

Verenigde Staten

Western
105 minuten

geregisseerd door Paul Wendkos
met George Kennedy, James Whitmore en Monte Markham

Een nobele revolverheld en een groep huurlingen trekken naar Mexico om een aantal politieke gevangenen te bevrijden uit een Mexicaanse gevangenis en hen te trainen om weerstand te kunnen bieden. Tezamen vallen ze een Mexicaans fort aan, in een poging om hun revolutionaire leider te bevrijden.

 

Glory (1989)

188/K4

Verenigde Staten
Oorlog / Drama
122 minuten

geregisseerd door Edward Zwick
met Denzel Washington, Matthew Broderick en Morgan Freeman

Amerika 19de eeuw. Robert Gould Shaw, zoon van rijke abolitionisten uit Boston, is pas 23 en erg idealistisch wanneer hij dienst neemt. Tijdens de bloedige en chaotische slag van Antietam maakt dit gevoel plaats voor desillusie. Ontnuchterd keert hij naar huis terug, waar hij de leiding aangeboden krijgt van de 54ste infanterie van Massachusetts. Dit regiment bestaat enkel uit zwarten. Robert aanvaardt het bevel en rekruteert zijn oude klasgenoot Cabot Forbes om de manschappen op te leiden.

 

1

2