1

2

 

Hangman's Knot (1952) 293/K9
Verenigde Staten
Western
81 minuten

geregisseerd door Roy Huggins
met Randolph Scott, Donna Reed en Lee Marvin

Major Matt Stewart, een zuidelijke officier, rooft een goudlading van de Noordelijken, maar ontdekt pas later dat de wapenstilstand intussen werd getekend. Vooraleer hij en zijn mannen de situatie kunnen uitklaren, worden ze in een afgelegen stationsgebouw omsingeld door een bende outlaws.

 

High Lonesome (1950) 307/K9
Verenigde Staten
Western
81 minuten

geregisseerd door Alan Le May
met John Drew Barrymore, Chill Wills en John Archer

In de omgeving van Big Bend, Texas worden de laatste tijd veel moorden gepleegd. De zwerver Cooncat wordt door de bevolking als hoofdverdachte aangemerkt en Cooncat wordt gevangen genomen door een rancher. De rancher is er niet van op de hoogte dat een aantal dood gewaande mannen is teruggekeerd, nadat ze voor dood waren achtergelaten tijdens een treffen, waarin de ranchers onder elkaar streden om grondrechten. Deze mannen zijn nu teruggekomen om wraak te nemen op diegenen die de gewonden achterlieten op het slagveld.

 

High Noon (1952) 331/K9
Verenigde Staten
Western / Thriller
85 minuten

geregisseerd door Fred Zinnemann
met Gary Cooper, Grace Kelly en Lloyd Bridges

Een gepensioneerde wetshandhaver staat op het punt om met zijn bruid de stad te verlaten. Wanneer een door hem opgepakte crimineel met zijn gang terugkeert om wraak te nemen probeert hij hulp te krijgen van de bange bewoners.

 

Hell Bent for Leather (1960) 370 /K9
Verenigde Staten
Western
82 minuten

geregisseerd door George Sherman
met Audie Murphy, Felicia Farr en Stephen McNally

Wanneer Clay Santell, nadat zijn paard gestolen is, een tussenstop maakt in het stadje Sutterville, wordt hij onterecht aangezien voor de moordenaar Travers. De bewoners van Sutterville nemen Clay gevangen en dragen hem over aan Marshal Harry Deckett, die geen zin meer heeft om achter de echte Travers aan te gaan. Marshal Deckett besluit Clay als Travers door te laten gaan en hem tevens te doden. Clay weet echter te ontsnappen en neemt de aantrekkelijke Janet Gifford als gijzelaar mee. Janet gelooft Clay en helpt hem bij het bewijzen van zijn ware identiteit.

 

Hired Hand The (1971) 357/K9
Verenigde Staten
Western
90 minuten

geregisseerd door Peter Fonda
met Warren Oates, Peter Fonda en Verna Bloom

Avonturiers Harry (Peter Fonda) en Arch (Warren Oates) willen voorgoed neerstrijken in een verlaten oord in New Mexico en ze zoeken werk. Harry wordt op een ranch ingehuurd door zijn ex-vrouw Hannah (Verna Bloom), die hij zeven jaar daarvoor in de steek had gelaten, maar de loyaliteit tegenover zijn kameraad Arch is groot.

 

Hateful Eight The (2015) 429/K7
Verenigde Staten
Western
167 minuten

geregisseerd door Quentin Tarantino
met Kurt Russell, Samuel L. Jackson en Jennifer Jason Leigh

Wyoming, enkele jaren na de Amerikaanse Burgeroorlog. Premiejager John Ruth is met een voortvluchtige, Daisy Domergue genaamd, op weg naar een dorpje dat luistert naar de naam Red Rock om haar voor het gerecht te slepen. Onderweg komen ze twee mannen tegen, ex-majoor en berucht premiejager Marquis Warren en Chris Mannix, een zuiderling die beweert de nieuwe sheriff van het dorp te zijn. Vanwege een hevige sneeuwstorm worden ze gedwongen te schuilen in ‘Minnie’s Haberdashery’, een tussenstop die zich bevindt op een bergpas. Daar worden ze echter niet ontvangen door de uitbaters van de bar, maar door vier onbekende mannen: Bob, een man die voor Minnie op de zaak let, Oswaldo Mobray, de beul van Red Rock, Joe Gage, een cowboy en Sanford Smithers, een zuiderse generaal. Wanneer de sneeuwstorm zich uitbreidt over de bergpas wordt het de acht reizigers duidelijk dat ze Red Rock mogelijk niet eens zullen halen.

 

Homesman The (2014) 293/K6
Frankrijk / Verenigde Staten
Western / Drama
122 minuten

geregisseerd door Tommy Lee Jones
met Tommy Lee Jones, Hilary Swank en Grace Gummer

Het is 1855 en een vrouwelijke pionier besluit samen met een man op te trekken om een wagen met een aantal vrouwen van Nebraska naar Iowa te leiden. De meereizende vrouwen zijn gek geworden van de gruwelheden die ze aan de bijna onbewoonde grens hebben moeten doorstaan en moeten daarom zo snel mogelijk terug naar de bewoonde wereld, richting het oosten. Ze blijken echter niet zomaar meteen van alle ellende te zijn verlost.

 

Hombre (1967) 405/K6
Verenigde Staten
Western
111 minuten

geregisseerd door Martin Ritt
met Paul Newman, Fredric March en Richard Boone

John Russell leeft sinds zijn kindertijd onder de indianen en is één van hen geworden. Wanneer zijn vader sterft, erft hij een stuk land en een huis in Sweet Mary. Jessie Brown verhuurt er kamers aan haar minnaar sheriff Frank Braden en aan het jong getrouwde stel Billy Lee en Doris Blake. Russell wil het huis echter verkopen. Wanneer Russells vriend Mendes veel geld kan verdienen door het koppel Faver per koets te vervoeren, rijden de Blakes en Jessie, maar ook een zekere Cicero Grimes mee. Tijdens deze tocht ontstaan er spanningen door de verschillende overtuigingen en afkomsten.

 

Heaven with a Gun (1969) 418/K6
Verenigde Staten
Western
101 minuten

geregisseerd door Lee H. Katzin
met Glenn Ford, Barbara Hershey en Carolyn Jones

Jim Killian (Ford) is de vreemdeling die in een westernstadje opduikt, waar machtige veeboer Asa Beck (Anderson) de scepter zwaait. Killian is een voormalige schurk, die nu predikant is geworden. Als Beck zijn kerk plat brandt, zweert hij wraak.

 

Hallelujah Trail The (1965) 426/K6
Verenigde Staten
Western / Komedie
165 minuten

geregisseerd door John Sturges
met Burt Lancaster, Lee Remick en Donald Pleasence

Kolonel Thaddeus Gearhart (Lancaster) moet een lading sterke drank naar de mijnwerkers van Denver begeleiden. Cora Templeton (Remick), de voorzitster van de geheelonthoudersclub van de mijngemeenschap, wil de lading vernietigd zien. Het komt tot een hoogtepunt wanneer drankbeluste Sioux-indianen onder leiding van Chief Walks-Stooped-Over (Landau) het konvooi belagen.

 

Heaven's Gate (1980) 449/K6
Verenigde Staten
Drama / Western
219 minuten

geregisseerd door Michael Cimino
met Kris Kristofferson, Christopher Walken en John Hurt

James Averill is de sheriff van Johnson County, Wyoming. Doordat het erg goed gaat in de regio, trekken er veel nieuwe immigranten naartoe. Deze nieuwe immigranten kunnen nauwelijks profiteren van het economische succes en enkelen van hen stelen vee van schatrijke landeigenaren om zichzelf in leven te kunnen houden. Dit tot grote ergernis van de landeigenaren, die een dodenlijst opstellen met 125 immigranten en er premiejagers op afsturen. Averil is verliefd op Ella, die een bordeel runt, maar hij heeft concurrentie van Nathan D. Champion, een van de premiejagers. Alledrie spelen ze een andere rol in het conflict tussen de grootgrondbezitters en de immigranten, wat de driehoeksverhouding alleen maar complexer maakt.

 

Hatari! (1962) 450/K6
Verenigde Staten
Avontuur / Komedie
157 minuten

geregisseerd door Howard Hawks
met John Wayne, Red Buttons en Elsa Martinelli

Een groep mannen vangt wilde dieren in Afrika en verkoopt deze door aan dierentuinen. Zal de aankomst van een vrouwelijke natuur fotograaf hun manieren en gedrag veranderen?

 

Heaven Knows, Mr. Allison (1957) 493/K6
Verenigde Staten
Drama / Avontuur
108 minuten

geregisseerd door John Huston
met Deborah Kerr en Robert Mitchum

Marine Korporaal Allison strandt op een eiland in de Stille Oceaan na een schipbreuk. De enige andere persoon op het eiland is een non, die ook niet weg kan na het overlijden van de priester. Ondanks hun totaal verschillende karakters worden ze langzaamaan verliefd.

 

Hannah's Law (2012) 510/K6
Verenigde Staten / Canada
Western
88 minuten

geregisseerd door Rachel Talalay
met Sara Canning, Greyston Holt en Ryan Kennedy

De stad Dodge City in Kansas wordt geterroriseerd door criminelen en corrupte inwoners. Hannah Beaumont besluit, samen met haar vrienden Wyatt Earp, Doc Holliday en 'Stagecoach' Mary, de criminaliteit aan te pakken. Aanleiding voor haar kruistocht is de bende van McMurphy die haar ouders en jongere broer genadeloos hebben vermoord.

 

Horse Soldiers, The (1959) 246/K1

Verenigde Staten
Western / Oorlog
115 minuten

geregisseerd door John Ford
met John Wayne, William Holden en Constance Towers

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog wordt een cavalerie-divisie van de Noordelijken erop uitgestuurd om een spoorlijn en een voorraadcentrum van de Zuidelijken te vernietigen. Met de groep wordt een dokter meegestuurd die problemen veroorzaakt tussen zichzelf en de kolonel. Onderweg krijgt een vrouw lucht van de geheime missie en wordt om stil te blijven meegenomen. Tijdens hun tocht komt naar voren dat ieder een andere reden heeft om met de missie mee te gaan.

 

Hang 'em High (1968)

244/K1

Verenigde Staten
Western
114 minuten

geregisseerd door Ted Post
met Clint Eastwood, Inger Stevens en Ed Begley

Jedediah Cooper ontsnapt als negen mannen hem willen lynchen. Hij gaat achter de mannen aan die slechts twee fouten maakten: Ze probeerden de verkeerde man te lynchen en ze maakten hun job niet af. Een voor een worden ze geëlimineerd totdat in een ongelooflijke finale het verhaal een totaal onverwachte wending krijgt.

 

High Plains Drifter (1973)

245/K1

Verenigde Staten
Western / Thriller
105 minuten

geregisseerd door Clint Eastwood
met Clint Eastwood, Verna Bloom en Marianna Hill

Een vreemdeling rijdt vanuit de hete woestijn een klein stadje in het Wilde Westen binnen. De mensen zijn bang voor hem en 3 mannen proberen hem te doden, maar zijn niet succesvol. Hij besluit toch maar te blijven en huurt een kamer. Ondertussen is een groep outlaws onderweg om wraak te nemen op de sheriff. De vreemdeling besluit de mensen te helpen om deze outlaws te bestrijden.

 

Hour of the Gun (1967)

247/K1

Verenigde Staten
Western
100 minuten

geregisseerd door John Sturges
met James Garner, Jason Robards en Robert Ryan

Bendeleider Clanton probeert met bruut geweld de stad Tombstone in Arizona in zijn macht te krijgen. Zijn bende schiet een broer van Marshall Wyatt Earp neer en doodt een andere broer. Wyatt Earp start een medogenloze jacht op de moordenaars.

 

How the West Was Won (1962) 44/K4

Verenigde Staten
Western / Oorlog
162 minuten

geregisseerd door John Ford, Henry Hathaway en George Marshall
met Lee J. Cobb, Henry Fonda en James Stewart

De film vertelt de geschiedenis van de uitbreiding van de Verenigde Staten richting het westen, verteld vanuit het perspectief van één van de pioniersfamilies.

Zebulon Prescott neemt in het begin van de 19e eeuw zijn familie mee uit NewYork.

Zijn kinderen en kleinkinderen bereiken uiteindelijk na jaren van oorlog en andere ellende de Westkust.

 

Hondo (1953) 299/K1
Verenigde Staten
Western
83 minuten

geregisseerd door John Farrow
met John Wayne, Geraldine Page en Ward Bond

Het is 1874, en de blanken hebben een verdrag verbroken met de Apache-indianen. Hondo Lane, koerier van het Amerikaanse leger, ontdekt een jonge vrouw en haar zoontje levend binnen het gebied van de Apache-indianen. Hondo besluit de twee naar veiligere gronden te brengen.

 

1

2