Justice (2017) 271/K9
Verenigde Staten
Western
92 minuten

geregisseerd door Richard Gabai
met Nathan Parsons, Jamie-Lynn Sigler en Stephen Lang

1896. Het is reeds drie jaar geleden dat er een einde kwam aan de Amerikaanse Burgeroorlog. Een oude, verlaten mijn wordt door een corrupte burgemeester en groepje bloeddorstige bandieten gebruikt als militaire vesting. Samen met een andere groepering willen zij opnieuw oorlog voeren. Ondertussen komt U.S. Marshal James McCord tot de ontdekking dat zijn broer vermoord is. Hij gaat op zoek naar de moordenaar.

 

Jack McCall Desperado (1953) 299 /K9
Verenigde Staten
Western
76 minuten

geregisseerd door Sidney Salkow
met George Montgomery, Angela Stevens en Douglas Kennedy

Jack McCall is een man uit het zuiden, maar hij sluit zich aan bij de Unie tijdens de burgeroorlog. Als hij in een opgezette val trapt, verraadt hij de plaats waar het hoofdkwartier zich gevestigd heeft en hij wordt berecht als spion en tot de dood veroordeeld. Als hij weet te ontsnappen ontdekt hij dat zijn neef Bat McCall en Wild Bill Hickok zijn ouders vermoord hebben om in bezit te komen van de plantage en geld. Om zijn onschuld te bewijzen zoekt hij de man Spargo op, maar die is omgekocht door Hickok en Bat, zodat hij weer in de cel belandt. Weer weet hij te ontsnappen en hoopt hij zijn naam te zuiveren. Ondertussen zijn Hickok en Bat vertrokken naar de Dakotas op zoek naar goud.

 

Jesse James (1939) 343/K9
Verenigde Staten
Western
106 minuten

geregisseerd door Henry King
met Tyrone Power, Henry Fonda en Randolph Scott

De gebroeders Frank en Jesse Woodson James verdedigen, evenals hun buren, hun grondstuk tegen de verkoop daarvan aan gewetenloze agenten van de spoorwegmaatschappij. Na weer een weigering wordt de ranch van de familie James in brand gestoken. Mrs. James komt daar bij om het leven. Jesse en Frank willen hun gedode moeder wreken en treinen beroven, nu hun inkomstenbron is weggevallen. Jesse en Frank vermoorden vervolgens een vertegenwoordiger van de spoorwegmaatschappij. Er wordt een zeer hoge beloning uitbetaald aan wie de gebroeders James opbrengt, levend of dood...

 

Jane Got a Gun (2016) 422/K7
Verenigde Staten
Western / Drama
98 minuten

geregisseerd door Gavin O'Connor
met Natalie Portman, Ewan McGregor en Noah Emmerich

Jane Hammond is een voorbeeldige vrouw die getrouwd is met Bill, een van de slechtste mannen die er in de stad rondloopt. Als Bill zich tegen zijn eigen bende keert en op een dag halfdood thuis komt met acht kogels in zijn rug, neemt Jane zelf een wapen ter handen om orde op zaken te stellen. Om haar familie van de meedogenloze bendeleider John Bishop en zijn wraakzuchtige metgezellen te redden, probeert ze hulp te krijgen van Dan Frost, een revolverheld en voormalig liefde van haar. Dat deze hulp er komt, is te danken aan Dans liefde voor Jane, die maar nipt groter is dan de bijna net zo sterk aanwezige haat voor haar zwaar gehavende man Bill, die hij nu voor haar in bescherming zal moeten nemen.

 

Jayhawkers! The (1959) 463/K7
Verenigde Staten
Western
100 minuten

geregisseerd door Melvin Frank
met Jeff Chandler, Fess Parker en Henry Silva

Kansas, rond 1850. Lucas Darcy is een meedogenloze man, die meer wil dan wat het leven bereid is te bieden. Darcy maakt gebruik van de ‘Jayhawkers’, die aanvankelijk begonnen zijn als anti-slavernij activisten, om zijn groeiende macht in de regio te ondersteunen. Tegenstander van Darcy’s gewetenloze greep naar controle over de regio is de voormalige gedetineerde Cam Bleeker. Bleeker weet, dat Darcy verantwoordelijk was voor de dood van zijn vrouw terwijl hij in de gevangenis zat en wil hem uit de weg ruimen.

 

Jeremiah Johnson (1972) 364/K6
Verenigde Staten
Western
108 minuten

geregisseerd door Sydney Pollack
met Robert Redford, Will Geer en Delle Bolton

Jeremiah Johnson is een ex-soldaat die besluit een rustig leven te gaan leiden in de bergen van Colorado, rond 1850. Hij ontmoet een bergbewoner die hem er leert te overleven. Na een tijdje heeft hij zich aangepast en leidt een vreedzaam leven met de plaatselijke berg-stam. Dit verandert als de Amerikaanse cavalerie hem dwingt hen door de bergen te geleiden om blanke kolonisten te bevrijden.

 

Johnny Guitar (1954) 324/K6
Verenigde Staten
Western
110 minuten

geregisseerd door Nicholas Ray
met Joan Crawford, Sterling Hayden en Mercedes McCambridge

Vienna heeft een saloon annex gokpaleis in een nu nog afgelegen gebied laten bouwen. Vienna weet dat binnen niet al te lange tijd een spoorweg langs haar pand zal lopen en verwacht dan veel omzet. Het nabij gelegen dorpje wil echter niets van haar aanwezigheid weten. Ook niet van haar vriend The Dancin' Kid en zijn bende, die regelmatig Vienna's saloon aan doen. Opgestookt door de fanatieke Emma Small, probeert het dorpje dan ook een einde te maken aan Vienna's saloon. Vienna krijgt hulp van haar oude vlam Johnny ‘Guitar’ Logan, die echter geen geweld wil gebruiken.

 

Johnny Reno (1966) 445/K6
Verenigde Staten
Western
83 minuten

geregisseerd door R.G. Springsteen
met Dana Andrews, Jane Russell en Lon Chaney Jr.

US Marshall Johnny Reno wordt omsingeld door bandieten op weg naar het stadje Stone Junction. De bandieten Joe Connors en zijn broer Ab denken ten onrechte dat de wetsdienaar het op hen heeft voorzien en er volgt een vuurgevecht. Reno weet Joe te overmeesteren, maar diens broer Ab komt om. Het tweetal ontmoet veel weerstand in het stadje waar sheriff Hodges de scepter zwaait. Reno moet alle mogelijke moeite doen om de gevangene te beschermen tegen de groeiende menigte die uit is op een lynchpartij.

 

Jubal (1956) 471/K6
Verenigde Staten
Western
100 minuten

geregisseerd door Delmer Daves
met Glenn Ford, Ernest Borgnine en Rod Steiger

Jubal (Ford) is een ronddolende cowboy die een job krijgt van rancher Shep (Borgnine). Diens vrouw Mae (French) ziet wel wat in Jubal, tot grote ergernis van voorman Pinky (Steiger) die ook op haar verliefd is. Als Jubal door harde arbeid voorman wordt zint Pinky op wraak. Hij weet Shep te overtuigen dat Jubal met Mae vrijt, en Shep valt aan. Uit zelfverdediging moet Jubal de rancher doodschieten. Hij moet dan voor een lynchgezelschap vluchten.

 

Joe Kidd (1972)

248/K1

Verenigde Staten
Western
88 minuten

geregisseerd door John Sturges
met Clint Eastwood, Robert Duvall en John Saxon

Joe Kidd is een voormalige premiejager tijdens de Mexicaans-Amerikaanse oorlog. Hij krijgt een opdracht van groot-grondbezitter Frank Harlan om samen met huurlingen een groep Mexicaanse Amerikanen op te sporen die geleid worden door Louis Chama. Aanvankelijk voelt Joe niks voor de opdracht totdat de bende van Chama een aantal paarden van hem jat en zijn vrienden terroriseert.

 

Jack Bull, The (1999)

294/K1

Verenigde Staten
Western
120 minuten

geregisseerd door John Badham
met John Cusack, John Goodman en Miranda Otto

Myrl Redding, een handelaar in paarden, raakt in conflict met landbouwer Henry Ballard nadat deze twee van zijn paarden en zijn indiaanse werknemer mishandelde. Wanneer Myrl Ballard wil vervolgen, wijst een corrupte rechter de aanklacht af. Maar de paardenhandelaar laat het hier niet bij en start een persoonlijke campagne tegen Ballard. De wraakactie zorgt echter voor een stroom van geweld en onrust in het dorp.