1

2

 

Last Hunt The (1956) 316/K9
Verenigde Staten
Western
108 minuten

geregisseerd door Richard Brooks
met Stewart Granger, Debra Paget en Robert Taylor

Dakota, ca. 1880. De voormalige pelsjager Sandy McKinzie, die genoeg had van het jagen op en het doden van buffels, is rancher geworden. Op een dag wordt Sandy’s gehele veestapel door een op hol geslagen kudde buffels gedood. Sandy ontmoet daarna de buffeljager Charlie Gilson, die het doden van buffels juist als een sport ziet, evenals het vermoorden van indianen. De nu werkloze Sandy besluit zich bij Charlie aan te sluiten om weer op buffels te gaan jagen. Bij Sandy en Charlie gezelschap sluiten zich de oude éénbenige alcoholist “Woodfoot’ en de jonge halfbloed indiaan Jimmy aan. Onderweg, bij een wraakactie op enkele indianen, die hun paarden hadden gestolen, ontvoert de wrede Charlie een squaw met een door haar geadopteerde peuter en hij beschouwt haar al zijn bezit. Dit veroorzaakt grote spanningen tussen Charlie en de rest van het gezelschap en een bloedig treffen lijkt onvermijdelijk.

 

Legend of the Lone Ranger The (1981) 396 /K9
Verenigde Staten
Familie / Western
98 minuten

geregisseerd door William A. Fraker
met Klinton Spilsbury, Michael Horse en Christopher Lloyd

De enige uit een hinderlaag overlevende Taxas Ranger, die opgezet was door Butch Cavandish, keert terug en vecht tegen Cavandish als de gemaskerde held.

 

Lone Hand The (1953) 376 /K9
Verenigde Staten
Western
80 minuten

geregisseerd door George Sherman
met Joel McCrea, Barbara Hale en Alex Nicol

Zachary Hallock is weduwnaar en trekt met zijn zoontje Joshua naar een stadje om zich daar te vestigen. Hij hertrouwt met Sarah Jane en krijgt te maken met een bende met daarin de Varden-broers. De bende terroriseert de omgeving en een burgerwacht wordt geformeerd om gezamenlijk tegen de bandieten te strijden. Hallock weigert deel te nemen aan de burgerwacht, zelfs na de moord op een Pinkerton-detective. Hallock sluit zich zelfs aan bij de bende. Sarah Jane en Joshua zijn verbijsterd dat Hallock zich inlaat met de bende en de Varden-broers.

 

Lonely Are the Brave (1962) 363 /K9
Verenigde Staten
Western
107 minuten

geregisseerd door David Miller
met Kirk Douglas, Gena Rowlands en Walter Matthau

Om zijn beste vriend Bondi te bevrijden, laat Jack Burns zich opsluiten. Dan komt hij erachter dat Bondi helemaal niet wil ontsnappen. Burns besluit om zelf uit te breken en wordt al snel op de hielen gezeten door Sheriff Johnson.

 

Love's Christmas Journey  (2011) 359/360 /K9
Verenigde Staten
Drama / romantiek
172 minuten

geregisseerd door David S. Cass Sr.
met Sean Astin, JoBeth Williams, Ernest Borgnine, Natalie Hall, Greg Vaughan, Dylan Bruce

Deze spannende en romantische kerst film speelt zich af in het Wilde Westen. De jonge weduwe Ellie King reist met de postkoets naar het stadje Haddonton om kerst te vieren met haar broer Aaron en zijn kinderen. Een paar maanden eerder zijn haar eigen man en dochtertje om het leven gekomen bij een tornado. Ellie is nog steeds erg verdrietig. Toch doet ze haar best om er in Haddonton een leuke tijd van te maken. Ze voelt zich in ieder geval erg op haar gemak bij het gezin van Aaron. In het stadje maakt ze nieuwe vrienden en heeft ze op een gegeven moment zelfs een bewonderaar: de knappe hulpsheriff Strode. Ook maakt ze kennis met Erik, een jongeman die door zijn misdadige vader in de steek is gelaten en vervolgens door Aaron min of meer is geadopteerd. Kort voor kerst moet Aaron nog op pad: hij wil buiten Haddonton een extra stuk grond te kopen voor zijn boerenbedrijf. Ellie past op de kinderen. Maar onderweg verdwijnt Aaron spoorloos. De feestdagen dreigen een ramp te worden...

 

Last Outpost The (1951) 358 /K9
Verenigde Staten
Western
89 minuten

geregisseerd door Lewis R. Foster
met Ronald Reagan, Rhonda Fleming en Bruce Bennett

Twee broers zijn uit elkaar gegroeid, omdat ze tijdens de Burgeroorlog aan verschillende kanten streden. Nu dienen ze de handen ineen te slaan om een gevaarlijke Indianenaanval af te wenden.

 

Last Challenge The (1967) 434/K7
Verenigde Staten
Western
105 minuten

geregisseerd door Richard Thorpe
met Glenn Ford, Angie Dickinson en Chad Everett

Een jong heethoofd wil op een snelle manier een reputatie als outlaw verwerven, en bedenkt daarvoor een even simpel als doeltreffend plan; hij daagt de snelste schutter uit de omgeving, een ervaren marshall, uit voor een duel. Er wordt een datum voor het duel geprikt, maar in de tussenliggende tijd ontstaat er een band tussen de twee mannen. De marshall doet er vervolgens alles aan om het duel te voorkomen, omdat hij weet dat de jongen geen schijn van kans tegen hem maakt.
 

 

Land Raiders (1969) 444K7
Verenigde Staten
Drama / Western
101 minuten

geregisseerd door Nathan Juran
met Telly Savalas, George Maharis en Arlene Dahl

Een bandiet laat op zijn weg door het Wilde Westen een spoor van moorden en vernielingen achter. Hij weet het echter zo te regelen dat men de schuld daarvan op de Apache-indianen schuift. Op die manier ontketent hij bijna een nieuwe oorlog tussen de Indianen en de blanke kolonisten.

 

Little Big Man (1970) 456/K7
Verenigde Staten
Western / Drama
147 minuten

geregisseerd door Arthur Penn
met Dustin Hoffman, Chief Dan George en Faye Dunaway

Een man van 121 vertelt zijn levensverhaal. Toen hij 10 was, klein maar sterk, werd hij geadopteerd door de indianen. Hij kreeg verschillende blanke opvoedingen en leefde constant in tweestrijd door de oorlog. We volgen zijn leven tot aan de Battle at little big horn, waar Generaal Custer de dood vond.
 

 

 Law and Jake Wade The (1958) 459/K7
Verenigde Staten
Western
86 minuten

geregisseerd door John Sturges
met Robert Taylor, Richard Widmark en Patricia Owens

Jake Wade was vroeger een outlaw, maar hij is nu op het rechte pad en is inmiddels zelfs een marshal. Wade bevrijdt in een naburig stadje zijn voormalige outlaw vriend Clint Hollister uit de gevangenis als tegenprestatie, omdat Hollister in het verleden zijn leven gered heeft. Hun wegen scheiden zich weer, totdat Wade wordt geconfronteerd met de ontvoering van zijn bevallige verloofde Peggy Carter door de outlaws van Hollister. Hollister weet, dat Wade ergens een gestolen buit moet hebben verborgen en hij dwingt Wade hem naar de plaats te brengen, waar het gestolen geld is begraven. De zoektocht verloopt niet zonder problemen, mede omdat ze over het grondgebied van vijandige Comanches reizen.

 

Lawman (1971) 490/K7
Verenigde Staten
Western
99 minuten

geregisseerd door Michael Winner
met Burt Lancaster, Robert Ryan en Lee J. Cobb

Wanneer een stelletje dronken cowboys van de Bronson Ranch het stadje Bannock aandoet, laten zij een spoor van vernielingen achter en wordt een oude man door een verdwaalde kogel gedood. Jered Maddox, de vastberaden marshal van Bannock, arriveert wat later in Sabbath om iedereen die betrokken was bij de dood van de oude man te arresteren. Sabbath wordt geregeerd door de invloedrijke rancher Vince Bronson, die de dode man wil afkopen. Maddox accepteert echter geen compromis en blijft jagen op de daders. Van Sabbath's vergrijzende marshal Cotton Ryan krijgt Maddox geen medewerking, omdat hij is aangesteld door Vince Bronson en een rustige oude dag wil hebben. Complex wordt het eerst voor Maddox, wanneer ook de bevolking van Sabbath zich tegen hem keert en de echtgenote van zijn oude vlam Laura Shelby tot de daders behoort.

 

Last Frontier The (1955) 453/K6
Verenigde Staten
Western
98 minuten

geregisseerd door Anthony Mann
met Victor Mature, Guy Madison en Robert Preston

Verantwoordelijk voor de dood van 1500 man, wordt Kolonel Frank Marston (Preston) verbannen naar de verste uithoek van de Amerikaanse grens. Marston wordt gek van schaamte en plant een glorieuze terugkeer door een groep ruige recruten op een zelfmoordmissie te sturen tegen de Indianen. Jed Cooper (Mature) is de enige die hem kan stoppen, maar hij kan niet kiezen tussen het redden van de levens van zijn vrienden en ze hun eigen ondergang tegemoet laten gaan. Hij is namelijk verliefd op de vrouw van de Kolonel, Corrina (Anne Bancroft) en de enige manier om haar te krijgen is door de dood van Marston?

 

Lawless Breed The (1953) 456/K6
Verenigde Staten
Western
83 minuten

geregisseerd door Raoul Walsh
met Rock Hudson, Julie Adams en Dennis Weaver

John Wesley Hardin heeft genoeg van de armoede op de boerderij van zijn vader in Texas en gaat werken als gokker en veedrijver. Zo hoopt hij genoeg geld te verdienen om een nieuw leven met zijn geliefde te beginnen. Maar dan doodt hij een andere kaartspeler.

 

Last of the Fast Guns The (1958) 467/K6
Verenigde Staten
Western
82 minuten

geregisseerd door George Sherman
met Jock Mahoney, Gilbert Roland en Linda Cristal

Een rijke, maar terminaal zieke miljonair uit het oosten huurt de gunfighter Brad Ellison in om zijn broer en erfgenaam in Mexico te vinden. Onderweg komt Ellison er achter, dat zijn beroep uitsterft. Op een afgelegen ranch doet Ellison een beroep op de ranchvoorman Miles Lang om hem te helpen bij het zoeken in de heuvels in de buurt van de Rio Grande, waar de vermiste man zou hebben gewoond. Ze vinden niets, behalve iemand die beiden wil doden. Ellison raakt verstrikt in een web van verraad.

 

Last Sunset The (1961) 473/K6
Verenigde Staten
Western
112 minuten

geregisseerd door Robert Aldrich
met Rock Hudson, Kirk Douglas en Dorothy Malone

De gezochte outlaw Brendan 'Ben' O'Malley vlucht naar Mexico. Ben zoekt onderdak op de ranch van zijn jeugdliefde Belle Breckenridge. Sheriff Dana Stribling achtervolgt Ben. Ben heeft ondertussen de rancher en alcoholist John Breckenridge belooft diens vrouw Belle en dochter Melissa en hun werknemers met hun kudde vee te begeleiden naar Texas. Dana sluit zich bij het gezelschap aan, mede omdat hij in Mexico geen arrestatiebevoegdheid heeft en Ben in de gaten kan houden. Onderweg wordt John in een cantina gedood. Ben was al verliefd op Belle, maar Dana wordt dat ook. Verwikkelingen kunnen niet uitblijven en complexer wordt het nog, wanneer Melissa verliefd wordt op Ben, die de leeftijd van haar vader zou kunnen hebben.

 

Last Train from Gun Hill (1959)

251/K1

Verenigde Staten
Western / Drama
98 minuten

geregisseerd door John Sturges
met Kirk Douglas, Anthony Quinn en Carolyn Jones

Sheriff Matt Morgan (Kirk Douglas) is erop gebrand de verkrachters en moordenaars van zijn indiase vrouw te pakken. Een van hen, Rick Belden (Earl Holliman), blijkt de enige zoon te zijn van zijn oude makker Craig Belden (Anthony Quinn), een machtige veebaron.

 

Last Hard Men, The (1976)

249/K1

Verenigde Staten
Western
98 minuten

geregisseerd door Andrew V. McLaglen
met Charlton Heston, James Coburn en Barbara Hershey

Arizona, 1909. Navajo-halfbloed Zach Provo ontsnapt met zes anderen uit een strafkolonie. Hij wil wraaknemen op ex-sheriff Burgade, die zijn vrouw doodgeschoten heeft. Burgade rekent op een wraakactie van Provo en probeert hem in de val te lokken. Provo heeft dit echter door en ontvoert de dochter van de sheriff.

 

Last Stand at Saber River (1997)

250/K1

Verenigde Staten
Western
91 minuten

geregisseerd door Dick Lowry
met Tom Selleck, Keith Carradine en David Carradine

Texas, 1865. Nadat hij jarenlang in de burgeroorlog gevochten heeft aan de zijde van de Geconfedereerden, keert Paul Cable verbitterd terug naar zijn gezin. Zijn vrouw Mary en kinderen Clare en Davis hadden de hoop om hem levend terug te zien al opgegeven en hebben opvang gezocht in Texas. Paul tracht de brokken van zijn vroegere leven te lijmen en trekt met zijn gezin terug naar zijn huis in Arizona. Het gebied is echter in handen van de Unionisten en enkele rebellen hebben zijn eigendom ingenomen. Paul is niet van plan om zich zonder strijd gewonnen te geven.

 

Last Wagon, The (1956)

300/K1

Verenigde Staten
Western
98 minuten

geregisseerd door Delmer Daves
met Richard Widmark, Felicia Farr en Susan Kohner

Jonathan 'Comanche' Todd wordt achtervolgd door sheriff Harris en uiteindelijk gevangen genomen. De brute sheriff sluit zich aan bij een konvooi wagens op weg naar het westen en de vernederde Todd wekt medelijden op bij Jenny, haar broertje Billy en nog een aantal reizigers. Na een overval door Apachen blijft Todd als enige over om een zestal jongeren in veiligheid te brengen. Met zijn ervaring en talent weet hij hen en een kleine groep soldaten uit handen van de Indianen te houden en veilig naar het dichtstbijzijnde fort te brengen. Daar zal hij echter terecht moeten staan voor de misdaden waarvoor de sherrif hem achtervolgde .

 

Legend of the Lost (1957) K5/27
Italië / Verenigde Staten
Avontuur
109 minuten

geregisseerd door Henry Hathaway
met John Wayne, Sophia Loren en Rossano Brazzi

De vreemdeling Paul Bonnard huurt de Amerikaanse avonturier Joe January in om hem vanuit Timboektoe te gidsen doorheen de Sahara op zoek naar de ruïnes van een verloren stad die Timgad noemde. Daar zou zich een schat bevinden en Bonnard beloofd deze te delen met zijn gids. Op zijn weg voegt zich de mooie slavin Dita bij het gezelschap. Na weerstand te hebben geboden aan zandstormen en tarantulas arriveert het drietal eindelijk aan de stad. Maar inmiddels is Bonnard waanzinnig geworden door de bloedhete zon en de spanningen. Hij bedreigt Joe en Dita met een pistool en gaat er vandoor met de voorraden. Joe en Dita moeten bijgevolg een manier vinden om terug te geraken en opnieuw weerstand bieden aan de gevaren van de woestijn...

 

1

2