1

2

 

Man from Bitter Ridge The (1955) 232/K8
Verenigde Staten
Western
80 minuten

geregisseerd door Jack Arnold
met Lex Barker, Mara Corday en Stephen McNally

Jeff Carr arriveert in Tomahawk. Zijn opdracht als speciaal agent van het Pinkerton-bureau, is om erachter te komen wie verantwoordelijk is voor het overvallen van de postkoets en voor een serie moorden die het stadje in angst doet leven. De schapenhouder Alec Black wordt door de inwoners verdacht, maar Jeff komt al snel aan de weet dat de man er niets mee te maken heeft. Jeff en Alec worden zelfs vrienden, ondanks dat ze beiden verliefd zijn geworden op dezelfde vrouw, Holly. Jeff vermoedt dat Ranse Jackman achter de beschuldigingen aan het adres van Alec zit.

 

Minnesota Clay (1964) 364/K7
Spanje / Italië / Frankrijk
Western
90 minuten

geregisseerd door Sergio Corbucci
met Cameron Mitchell, Fernando Sancho en Alberto Cevenini

Minnesota Clay (Cameron Mitchell) is een revolverheld die onterecht vast zit in de nor. Hij ontsnapt en gaat op zoek naar wraak. Hij reist naar een Mexicaans dorpje waar hij de man hoopt te vinden die tijdens zijn proces bewijs heeft achtergehouden. Clay heeft echter een groot probleem: Hij is blind, dus moet hij op zijn gehoor en instinct vertrouwen om zijn dochter te redden en om wraak te nemen.
 

 

Maverick QueenThe (1956) 433/K7
Verenigde Staten
Western
90 minuten

geregisseerd door Joseph Kane
met Barbara Stanwyck, Barry Sullivan en Scott Brady

Saloonuitbaatser Kit Banion onderhoudt nauwe banden met Butch Cassidy en Sundance Kid. Een politieman papt met haar aan, in de hoop zo de schuilplaats van de Wild Bunch te weten te komen.

 

Missouri Breaks The (1976) 452/K7
Verenigde Staten
Drama / Western
126 minuten

geregisseerd door Arthur Penn
met Marlon Brando, Jack Nicholson en Randy Quaid

Tom Logan is een veedief. Om een alibi te hebben koopt hij een ranch vlakbij die van David Braxton. Tom en Braxton's dochter Jane beginnen al snel een liefdesrelatie. Maar Braxton heeft net Lee Clayton ingehuurd, een beroemde moordenaar, om van de veedieven af te komen.

 

Masterson of Kansas (1954) 471/K7
Verenigde Staten
Western
73 minuten

geregisseerd door William Castle
met George Montgomery, Nancy Gates en James Griffith

De sheriff van Dodge City, Bat Masterson, wil het bewijs vinden dat een groep veehouders inderdaad Merrick hebben vermoord. Merick heeft namelijk onderhandeld met de Kiowa's over de toekenning van een stuk grasland, dat de veehouders voor hen zelf op het oog hebben. Brat weet dat de Kiowa's weer oorlog willen voeren en begint een zoektocht naar Clay Bennett, die getuige was van de moord. Marshal Wyatt Earp en Doc Holliday helpen Brat, hoewel beiden hun eigen redenen hebben voor de zoektocht. Brat en Doc Holliday hebben een lange vete, maar Merrick's dochter Amy heeft Doc overgehaald toch mee te doen met de zoektocht.

 

Man in the Saddle (1951) 472/K7
Verenigde Staten
Western
87 minuten

geregisseerd door André De Toth
met Randolph Scott, Joan Leslie en Ellen Drew

Een kleine landbouwer wordt door een machtige veeboer lastig gevallen, de landbouwer verzet zich met alle middelen, maar is hij ook op gewassen tegen de huurmoordenaars die de veeboer inzet?

 

 

Mail Order Bride (1964) 495/K7
Verenigde Staten
Western / Komedie
83 minuten

geregisseerd door Burt Kennedy
met Buddy Ebsen, Keir Dullea en Lois Nettleton

Een man belooft zijn beste vriend op zijn sterfbed dat hij voor zijn vrouw en zijn zoon zal zorgen. De zoon hangt liever rond met de verkeerde vrienden, dan dat hij meehelpt op de ranch. Uiteindelijk wordt er via een postbedrijf een vrouw voor hem besteld. Bij aankomst blijkt ze ook al een kind te hebben.

 

Monte Walsh (2003) 500/K7
Verenigde Staten
Western
117 minuten

geregisseerd door Simon Wincer
met Tom Selleck, Isabella Rossellini en Keith Carradine

Wyoming Territory, 1892. De winter is net voorbij wanneer de cowboy Monte Walsh en zijn collega’s Chester 'Chet' Rollins en de jonge Frank 'Shorty' Austin terugkomen van een langdurige klus. Inmiddels blijken veel ranches vanwege de extreme kou gesloten te zijn en de overige ranches zijn verkocht aan een groot veebedrijf uit het Oosten. Er heerst werkloosheid alom, maar ogenschijnlijk is er voor Monte nog niets aan de hand. Het leven voor Monte verandert echter wanneer een oude vriend bij een roofoverval op zijn winkel vermoord wordt door Shorty, er overal ranchhulpen ontslagen worden en ook zijn liefje uit de saloon, de prostituee 'Countess' Martine, ontslagen wordt.

 

Mustang Country (1976) 294/K6
Verenigde Staten
Western
79 minuten

geregisseerd door John C. Champion
met Joel McCrea, Robert Fuller en Patrick Wayne

Een voormalige paardenfokker en rodeoster (McCrea) is rond 1925 op jacht naar een wilde mustang en krijgt gezelschap van een jonge Indiaan.

 

Montana (1950) 403/K6
Verenigde Staten
Western / Actie
76 minuten

geregisseerd door Ray Enright
met Errol Flynn, Alexis Smith en S.Z. Sakall

Morgan Lane, een Australische schapenherder, reist naar Montana op zoek naar ruimte om zijn kudden te kunnen laten grazen. Maar onderweg krijgt hij problemen met een lokale ranch-houder en zijn rijke vrouw.

 

Man from the Alamo The (1953) 417/K6
Verenigde Staten
Western
79 minuten

geregisseerd door Budd Boetticher
met Glenn Ford, Julie Adams en Chill Wills

Film over John Stroud die de slachtpartij in de Alamo overleeft, omdat hij een bericht moest overbrengen. Hij wordt als lafaard beschouwd omdat hij gevlucht zou zijn, maar hij weet zich door met generaal Houston tegen de Mexicanen te vechten van alle blaam te zuiveren.

 

Mackenna's Gold (1969) 463/K6
Verenigde Staten
Western
128 minuten

geregisseerd door J. Lee Thompson
met Gregory Peck, Omar Sharif en Telly Savalas

1872. MacKenna, sheriff van Hadleyburg, wordt in de woestijn overvallen door het oude Apache-opperhoofd Prairie-Oog. De sheriff verwondt de indiaan, die voor hij sterft een kaart van de legendarische Gouden Vallei aan MacKenna geeft. Het geheim is altijd goed bewaard gebleven. Alleen een blanke, Adams, heeft het goud gezien maar zijn ogen werden door de Apachen uitgestoken. Die meenden dat hun geluk afhing van het bewaren van het geheim, maar nu hebben ze zelf de goudkoorts te pakken gekregen.

 

Man from Laramie, The (1955)

255/K1

Verenigde Staten
Western
104 minuten

geregisseerd door Anthony Mann
met James Stewart, Donald Crisp en Arthur Kennedy

Will Lockhart (James Stewart) is de man uit Laramie die in New Mexico op zoek gaat naar de moordenaar van zijn broer. Zijn broer is neergeschoten door apachen, gewapend met automatische geweren. Will zoekt de man die deze wapens aan de indianen heeft verkocht. Zijn verdenking richt zich al snel op de zoon van een schatrijke veehouder die zowel het stadje als de omgeving terroriseert.

 

Man Who Came Back, The (2008)

257/K1

Verenigde Staten
Drama / Western
112 minuten

geregisseerd door Glen Pitre
met Billy Zane, Sean Young en George Kennedy

Wanneer voormalige slaven in staking gaan op de plantage van rechter Duke, breekt de hel los. De wet, in vorm van Amos en Ezra, heeft Duke in zijn zak. Reese Paxton, een blanke grondbezitter, kiest de zijde van de slaven en daardoor begint er een opeenvolging van gebeurtenissen waardoor Paxton zijn familie moet verlaten en in de cel belandt en de slaven overgelaten worden aan de grillen van Ezra's bende. Velen worden gedood, inclusief de vrouw en de zoon van Paxton. Als deze laatste vrijkomt, wil hij snel wraak nemen en nu krijgt hij de hulp van de voormalige slaven.

 

Man of the West (1958) 256/K1
Verenigde Staten
Western / Romantiek
100 minuten

geregisseerd door Anthony Mann
met Gary Cooper, Julie London en Lee J. Cobb

Link Jones (Cooper) ziet zijn aangename treinreis verstoord worden door een stel bandieten. De situatie wordt er niet beter op als blijkt dat hij vroeger zelf een bendelid was. Zijn oude vaardigheden komen hem van pas bij de poging aan zijn oude makkers te ontsnappen.

 

Magnificent Seven Ride!, The (1972)

252/K1

Verenigde Staten
Western
100 minuten

geregisseerd door George McCowan
met Lee Van Cleef, Stefanie Powers en Michael Callan

De zeven staan voor een zware opgave: ze proberen een klein dorp te beschermen tegen een bende Mexicaanse bandieten.

 

Magnificent Seven, The (1960)

253/K1

Verenigde Staten
Western
128 minuten

geregisseerd door John Sturges
met Yul Brynner, Steve McQueen en Charles Bronson

Een groep bandieten terroriseert elk jaar een klein Mexicaans boerendorpje. De dorpsouden sturen drie boeren naar de USA om huurlingen te vinden die ze willen beschermen. Ze vinden er uiteindelijk 7. Zij moeten het dorp klaarstomen om later tegen een leger van meer dan 100 man te vechten. Deze film is gebaseerd op Shichinin No Samurai.

 

Major Dundee (1965) 61/K3
Verenigde Staten
Western
123 minuten / 136 minuten (gerestaureerde versie)

geregisseerd door Sam Peckinpah
met Charlton Heston, Richard Harris en James Coburn

Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog zorgt een stel Apache-indianen voor onrust door vanuit Mexico overvallen te plegen op Amerikaanse doelen. Majoor Amos Dundee krijgt de leiding over een groep uitschot en wordt bevolen de indianen uit te schakelen.

 

Man Called Horse, A (1970)

254/K1

Verenigde Staten
Drama / Western
114 minuten

geregisseerd door Elliot Silverstein
met Richard Harris, Judith Anderson en Jean Gascon

Deze film speelt zich af in Dakota, USA, rond 1800. Een Engelsman op reis, John Morgan, verliest zijn gezelschap en wordt gevangengenomen door indianen van de Sioux-stam. Lange tijd wordt hij door hen vernederd, maar hij leert ondertussen de tradities en de primitieve gebruiken van deze groep. Langzaamaan accepteert hij zijn bestaan temidden van de indianen en groeit hij uit tot A Man Called Horse, een witte leider.

 

McLintock! (1963) K5/28
Verenigde Staten
Western / Komedie
127 minuten

geregisseerd door Andrew V. McLaglen
met John Wayne, Maureen O'Hara en Patrick Wayne

Veebaron George Washington McLintock (Wayne) heeft alles wat zijn hartje begeert; land, aanzien, een grote boerderij en veel geld. Het enige wat er ontbreekt is zijn vrouw die hem een paar jaar daarvoor heeft verlaten. George zal hemel en aarde moeten bewegen om zijn vrouw terug op de boerderij te krijgen

 

1

2