Outriders The (1950) 273 /K9
Verenigde Staten
Western
93 minuten

geregisseerd door Roy Rowland
met Joel McCrea, Arlene Dahl en Barry Sullivan

Missouri, 1865. Will Owen, Jesse Wallace Wants en Clint Priest zijn drie soldaten uit uit het Zuiderlijke leger, die samen met vele kameraden gevangengehouden worden in een magazijn van de Unie. Op een dag doet de gelegenheid om te ontsnappen zich voor en ze besluiten deze kans met beide handen te grijpen. Kort nadien komen zij in contact met een vogelvrije bende. Hun leider Kelly heeft het voorzien op een goudtransport, en draagt de drie companen op om de zaak te verkennen. Daar hun geen andere keuze rest aanvaarden Owen en zijn vrienden de opdracht.

 

Only the Valiant (1951) 304 /K9
Verenigde Staten
Avontuur / Western
105 minuten

geregisseerd door Gordon Douglas
met Gregory Peck, Barbara Payton en Ward Bond

De degelijke kapitein Richard Lance en luitenant William Holloway zijn beiden verliefd op de attractieve Cathy, de dochter van kapitein Eversham. Fortcommandant kolonel Drumm geeft eerst Lance de gevaarlijke opdracht om het in 'Fort Invincable' gearresteerde Apacheopperhoofd Tucsos naar een ander fort over te brengen, maar aangezien ook Drumm's fort bedreigd wordt, wil hij de ervaren Lance bij zich houden. Lance stuurt nu Holloway erop uit met een klein escorte om Tucsos over te brengen. De Apachen bevrijden onderweg Tucsos en Holloway sneuvelt. Lance krijgt van zijn ondergeschikten daarvan de schuld, omdat hij zo van een rivaal is af gekomen. Drumm geeft, totdat hij versterking krijgt van 400 soldaten, Lance de opdracht 'Fort Invincable' opnieuw te verdedigen, totdat de versterking komt. Lance kiest 7 van zijn grootste tegenstanders om samen met hem deze risicovolle missie uit te voeren. Lance heeft naast de Apachen, nu ook zijn manschappen als tegenstander.

 

Oklahoman The(1957) 375 /K9
Verenigde Staten
Western
80 minuten

geregisseerd door Francis D. Lyon
met Joel McCrea, Barbara Hale en Brad Dexter

Dokter John Brighton vestigt zich in een klein stadje in Oklahoma na de dood van zijn vrouw. Daar wordt de boel beheerst door de gebroeders Dobie die samen een ranch hebben. Ze hebben de schurft aan Brighton omdat hij Charlie Smith, een Indiaan, geholpen heeft toen de broers hem en zijn dochter Maria van hun olierijke land wilden verjagen. Smith schoot daarbij uit zelfverdediging Mel Dobie dood. Cass Dobie stuurt aan op een confrontatie.

 

One-Eyed Jacks (1961) 455/K7
Verenigde Staten
Western
141 minuten

geregisseerd door Marlon Brando
met Marlon Brando, Karl Malden en Katy Jurado

Vluchtend na een bank overval in Mexico, krijgt sheriff Dad Longworth een kans om het gestolen goud in zijn bezit te nemen en zijn partner Rio achter te laten voor de sheriff. Jaren later ontsnapt Rio uit de gevangenis waarin hij zat en is uit op wraak. Dad is nu een gewaardeerde sheriff in CaliforniŽ en heeft in angst geleefd voor de terugkeer van Rio.

 

One Little Indian (1973) 461/K7
Verenigde Staten
Western / Familie
90 minuten

geregisseerd door Bernard McEveety
met James Garner, Vera Miles en Pat Hingle

Korporaal Clint Keyes is onterecht gevangen gezet in Fort Dorado wegens muiterij. Hij weet evenwel te vluchten en omdat hij zo snel geen paard kan vinden, klimt hij op de rug van de kameel Rosie. Onderweg in de woestijn stuiten Clint en Rosie op de kleine Mark, die is opgegroeid bij de Cheyennes en nu naar het reservaat wil terugkeren. Clint ontfermt zich over hem en als dank voorkomt Mark op spectaculaire wijze dat Clint aan de galg komt te bungelen.

 

One Foot in Hell (1960) 465/K6
Verenigde Staten
Western
90 minuten

geregisseerd door James B. Clark
met Alan Ladd, Don Murray en Dan O'Herlihy

Mitch Garrett zoekt wraak op een stadje, omdat zijn vrouw kort na het beŽindigen van de Amerikaanse Burgeroorlog tijdens de zwangerschap is overleden en de stadsbewoners hem geen geld wilden lenen, waarmee hij een arts kon betalen. Wat is een betere manier om wraak te kunnen nemen dan sheriff van het stadje te worden. Garrett wordt eerst deputy-sheriff en daarna vermoordt hij sheriff Ole Olson. In zijn nieuwe functie als sheriff staat Garrett het toe dat outlaws de lokale bank beroven.

 

Oregon Trail The (1959) 497/K6
Verenigde Staten
Western
86 minuten

geregisseerd door Gene Fowler Jr.
met Fred MacMurray, William Bishop en Nina Shipman

Oregon, 1846. De staat Oregon bereidt zich voor op de komst van nieuwe kolonisten. Karavanen met kolonisten die de route naar Oregon nemen, krijgen echter steeds meer te maken met vijandige indianen. Neal Harris, een journalist van de 'New York Herold' moet de geruchten nagaan of het juist is dat president Polk troepen, die vermomd zijn als kolonisten, stuurt naar Oregon. Neal wordt onderweg echter gevangen genomen door boze indianen, wanneer hij naar New York City wil terugkeren. Met de hulp van een jonge squaw, weet Neal te ontsnappen. Hij hoopt de troepen, die onder leiding staan van kapitein George Wayne, op tijd te kunnen waarschuwen over een op handen zijnde indianenaanval.

 

Open Range (2003)

262/K1

Verenigde Staten
Actie / Western
145 minuten

geregisseerd door Kevin Costner
met Kevin Costner, Robert Duvall en Annette Bening

Charley Waite (Kevin Costner) is een ex-gunfighter die nu veedrijver is in de crew van Boss Spearman. Wanneer ze op een dag met hun vee door het stadje Harmonville komen, worden ze bedreigd door een corrupte sheriff (James Russo). Hierdoor moeten ze actie ondernemen en ontmoeten ze onder andere de mooie dame Sue Barlow.

 

Outlander (2008)

286/K1

Verenigde Staten
Avontuur / Science-Fiction
115 minuten

geregisseerd door Howard McCain
met James Caviezel, Sophia Myles en Jack Huston

Ten tijde van de hoogtijdagen van de Vikingen, landt de buitenaardse man Kainan op de aarde. Kainan is echter niet alleen op de aarde gekomen. Het buitenaardse roofdier Moorwen heeft hem vergezeld. Deze twee gezworen vijanden zetten hun strijd dan ook voort op de aarde. Om Moorwen te verslaan, zoekt Kainan hulp bij de Vikingen.

 

Outlaw Josey Wales, The (1976) 263/K1

Verenigde Staten
Western
136 minuten

geregisseerd door Clint Eastwood
met Clint Eastwood, Chief Dan George en Sondra Locke

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog zaaien bendes dood en verderf in het Wilde Westen. Het rustige leventje van Josey Wales, een landbouwer uit Missouri, wordt plots totaal verwoest, wanneer een bende guerrilla's zijn echtgenote en zoontje vermoorden. Terrill, de leider van de bende, laat Josey voor dood achter maar hij overleeft de slachtpartij. Hij sluit zich aan bij de rebellenleider Fletcher. Voortaan heeft hij maar ťťn levensdoel: wraak nemen. Aan het einde van de burgeroorlog wordt aan de guerrilla's amnestie verleend. Fletcher en zijn mannen geven zich aan. Alleen Josey weigert dit te doen.

 

Once upon a Time in the West (1968) 261/K1

ItaliŽ / Verenigde Staten
Western
165 minuten / 175 minuten (Restored Version)

geregisseerd door Sergio Leone
met Henry Fonda, Claudia Cardinale en Charles Bronson

Brett McBain is een welkomsfeest aan het organiseren voor de vrouw met wie hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door desperados, erft Jill McBain de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill Mcbain geŽrfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.