1

2

3

 

Slow West (2015) 505/K7
Verenigd Koninkrijk / Nieuw-Zeeland
Western / Actie
84 minuten

geregisseerd door John Maclean
met Michael Fassbender, Kodi Smit-McPhee en Rory McCann

De zeventienjarige Jay Cavendish (Kodi Smit-McPhee) besluit vanuit Schotland naar Colorado af te reizen, in de hoop zich te herenigen met zijn ware liefde. Tijdens zijn zoektocht merkt hij al gauw hoe gevaarlijk het leven is in het Amerikaanse Wilde Westen en wanneer hij de mysterieuze reiziger Silas (Michael Fassbender) ontmoet, kan hij zijn steun goed gebruiken. Silas gaat tegen betaling met Jay mee op zijn reis door Amerika om hem te beschermen en zijn ervaring uit het reizigersbestaan met hem te delen.

 

Shane (1953) 05/K7
Verenigde Staten
Drama / Western
118 minuten

geregisseerd door George Stevens
met Alan Ladd, Jean Arthur en Van Heflin
De sinistere Shane, een voormalige gunfighter, raakt betrokken bij een conflict tussen de machtige en meedogenloze rancherbroers Rufus en Morgan Ryker en de kleine boerenfamilies, waaronder de Starretts. De Rykers azen op hun land. Joe Starretts jonge zoon Joey is zeer onder de indruk van Shane. Wanneer Shane Chris Calloway, één van Rykers mannen, na intimidaties in elkaar slaat, probeert Morgan Ryker Shane voor hem te laten werken. Shane weigert dat. Integendeel, hij helpt Joe Starrett en de kleine veeboeren en daarom huurt Morgan Ryker de beruchte gunslinger Jack Wilson uit Cheyenne in. Een bloedige confrontatie lijkt onvermijdelijk.

 

Salvation The (2014)

323/K6

Denemarken / Zuid-Afrika
Western / Drama
100 minuten

geregisseerd door Kristian Levring
met Mads Mikkelsen, Eva Green en Jeffrey Dean Morgan

Amerika,1870. Wanneer de vreedzame Deense kolonist Jon de moordenaar van zijn familie doodt, ontketent hij de woede van diens broer, de beruchte bendeleider Delarue. Verraden door zijn corrupte en laffe gemeenschap, verandert Jon in een wraakzuchtige jager en maakt jacht op de outlaws.

 

Shoot Out (1971) 256/K6
Verenigde Staten
Western
95 minuten

geregisseerd door Henry Hathaway
met Gregory Peck, Robert F. Lyons en Susan Tyrrell

Clay Lomax, een bankrover, komt na 8 jaar uit de gevangenis. Hij gaat op zoek naar Sam Foley, de man die hem bedrogen heeft. Als reactie huurt Foley drie mannen in die Clay moeten volgen. Dan ontdekt Lomax dat zijn ex-vrouw is overleden en krijgt te maken met een meisje dat zijn dochter zou moeten zijn.

 

Sundowners The (1960) 411/K6
Verenigde Staten
Drama
133 minuten

geregisseerd door Fred Zinnemann
met Deborah Kerr, Robert Mitchum en Peter Ustinov

Australië, rond 1920. Ida Carmody is getrouwd met Paddy, een schaapsherder. Paddy houdt van het nomadenleven, maar Ida en haar zoon Sean hebben genoeg van het rondreizen en willen wel eens wat vastigheid, Ida dwingt Paddy een baan als schaapsscheerder te nemen, zodat ze een boerderij kunnen kopen. Paddy accepteert dit, tegen beter weten in. Het duurt dan ook niet lang voordat hij zich gaat verzetten.
 

 

Sheepman The (1958) 421/K6
Verenigde Staten
Western / Komedie
85 minuten

geregisseerd door George Marshall
met Glenn Ford, Shirley MacLaine en Leslie Nielsen

Jason Sweet (Glenn Ford) is een schaapsherder die de strijd aangaat met enkele veehouders die hem willen verdrijven. Hij krijgt hierbij hulp van Dell Payton (Shirley MacLaine).

 

Sergeants 3 (1962) 443/K6
Verenigde Staten
Komedie / Western
112 minuten

geregisseerd door John Sturges
met Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis Jr.

Brigadiers Mike Cherry, Chip Deal en Larry Barrett zijn altijd in voor een gevecht, maar ook bereid om voor elkaar te sterven. Samen met Jonah Williams, een dief met aspiraties om gevechtssoldaat te worden, gaan ze op pad om een Indiaanse chief tegen te houden die van plan is om alle Indianen stammen te mobiliseren zodat ze alle blanken kunnen doden.

 

Savage The (1952) 446/K6
Verenigde Staten
Western
95 minuten

geregisseerd door George Marshall
met Charlton Heston, Susan Morrow en Peter Hansen

De enige blanke overlevende van een kraai Indisch overval op een wagon trein is een jonge jongen. Hij wordt gered door de Sioux en de Sioux leider roept hem als een Indiër in zeer manier. Jaren later, de blanken en de Sioux dreigen om oorlog te voeren en de Indische-raised blanke man wordt verscheurd tussen zijn raciale loyaliteit en zijn geadopteerde stam desperados onderweg een vrouw redden en haar helpen met het op de wereld brengen van haar baby, benoemt zij de drie tot peetvaders.

 

Sweetwater (2013) 448/K6
Verenigde Staten
Thriller / Western
95 minuten

geregisseerd door Logan Miller en Noah Miller
met January Jones, Ed Harris en Jason Isaacs

Luke en Sarah zijn een gelukkig, pasgetrouwd stel dat moeite heeft om hun kleine stukje land in Arizona te cultiveren. Een machtige landeigenaar genaamd Cole, de prediker van hun gemeenschap, is echter uit op hun eigendom, dat het laatste stukje land is dat hij niet bezit. De gewelddadige Cole begint hierop het jonge paar lastig te vallen. Maar wanneer dat geen effect heeft doodt hij Luke en verbergt hij het stoffelijk overschot.

 

Saskatchewan (1954) 466/K6
Verenigde Staten
Avontuur / Western
87 minuten

geregisseerd door Raoul Walsh
met Alan Ladd, Shelley Winters en J. Carrol Naish

Sergeant O'Rourke van de Canadese Mounties en zijn halfbroer Cajou, een Cree-indiaan, hebben in het noorden van Canada vallen gezet en zijn bezig aan hun terugreis als ze op een aantal uitgebrande huifkarren stuiten. De enige overlevende is Grace. De Mountie commandant Benton gelooft dat het een aanval van de Cree geweest moet zijn. De Sioux in de VS hebben namelijk steun gevraagd aan de Cree in hun strijd tegen de 7de cavalerie van de VS. Benton wil een onmiddellijke ontwapening van de Cree-indianen. O'Rourke weigert dit bevel uit te voeren omdat de Cree niet zonder wapens kunnen overleven, en hij wordt gearresteerd.

 

Something Big (1971) 469/K6
Verenigde Staten
Western
108 minuten

geregisseerd door Andrew V. McLaglen
met Dean Martin, Carol White en Brian Keith

Bandiet Joe trekt naar het Westen om voor zichzelf en zijn bruid rijkdom te vergaren. Zij vindt echter het wachten te lang duren en reist hem alvast tegemoet.

 

Springfield Rifle (1952) 472/K6
Verenigde Staten
Oorlog / Western
93 minuten

geregisseerd door André De Toth
met Gary Cooper, David Brian en Lon Chaney Jr.

Majoor Alex 'Lex' Kearney is een officier van de Noordelijken gedurende de Amerikaanse Burgeroorlog. Voor de buitenwereld lijkt het, alsof Lex oneervol uit het leger is ontslagen, maar hij infiltreert in een bende paardendieven van de Zuidelijken in Colorado, teneinde deze bende te kunnen oprollen. Lex vrouw Erin denkt, dat haar man is overgelopen.

 

Shootist The (1976) 485/K6
Verenigde Staten
Western
100 minuten

geregisseerd door Don Siegel
met John Wayne, Lauren Bacall en Ron Howard

J.B. Books is een oude revolverheld die ontdekt dat hij kanker heeft en nog maar 2 maanden te leven heeft. Hij besluit in een rustig dorpje een kamer te huren van Bond Rogers en haar zoon Gillom, om zo op zijn dood te kunnen wachten. De zoon vind Books geweldig, maar Bond vind hem walgelijk. Books realiseert zich dat hij pijnlijk zal sterven, dus besluit hij nog een laatste keer zijn pistolen te gebruiken.

 

Streets of Laredo (1995) 488/K6
Verenigde Staten
Drama / Western
240 minuten

geregisseerd door Joseph Sargent
met James Garner, Sissy Spacek en Sam Shepard

Woodrow F. Call is een door de wol geverfde premiejager die een paar zware klappen te verwerken heeft gekregen: zijn zoon is door een ongeluk om het leven gekomen en zijn ranch in Montana is een financieel fiasco geworden. Call wordt ingehuurd door Colonel Terry, een rijke spoorwegdirecteur uit New York. Call moet de gevreesde Mexicaanse bandiet Joey Garza opsporen en elimineren. Tijdens de achtervolging ontmoet Call bekende personages uit Lonesome Dove, zoals zijn trouwe kameraad Pea Eye en de ex-prostituee Lorena. Maar ook nieuwe personages passeren de revue, zoals de wat gezette en verlegen boekhouder Ned Brookshire, de vurige en aantrekkelijke moeder van Garza, en de beroemde spoorzoeker Famous Shoes. Calls meedogenloze achtervolging van Garza brengt beide mannen tot diep in Mexicaans grondgebied en leidt tot een krachtmeting tussen ervaring en jeugdige brutaliteit.

 

Sons of Katie Elder The (1965) 494/K6
Verenigde Staten
Western
122 minuten

geregisseerd door Henry Hathaway
met John Wayne, Dean Martin en Martha Hyer

Katie Elder had vier zonen. De dag van haar begrafenis keren ze allemaal terug naar Clearwater, Texas, om haar de laatste dienst te bewijzen. Het verhaal heeft een dubbel thema: het gaat zowel over de stoere mannen van Texas als over de dramatische, moederlijke invloed van Katie Elder.

 

Seven Men from Now (1956)

 

Verenigde Staten
Western
78 minuten

geregisseerd door Budd Boetticher
met Randolph Scott, Gail Russell en Lee Marvin

Ben Stride, een voormalig sheriff uit Silver Springs, die wordt geplaagd door het verlies van zijn vrouw tijdens een overval op een depot van Wells Fargo, jaagt op de zeven mannen die verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn vrouw. Onderweg helpt hij een koppel dat westwaards van Kansas City naar California reist, en wordt gedwongen ook nog twee andere outlaws, waarvan Ben ooit één naar de gevangenis heeft gestuurd, onder ogen te zien.

 

Shenandoah (1965)

272/K1

Verenigde Staten
Western / Drama
105 minuten

geregisseerd door Andrew V. McLaglen
met James Stewart, Doug McClure en Glenn Corbett

Charlie Anderson is boer uit Shenandoah en wordt met zijn familie geconfronteerd met de Burgeroorlog. Hij beslist om niet mee te vechten in de oorlog omdat hij gelooft dat het niet zijn oorlog is. Wanneer zijn zoon gevangen wordt genomen, besluit hij om zich alsnog te mengen in de oorlog.

 

Soldier Blue (1970)

284/K1

Verenigde Staten
Western
109 minuten

geregisseerd door Ralph Nelson
met Candice Bergen, Peter Strauss en Donald Pleasence

Twee mensen overleven een aanval van Cheyennes op een cavaleristenkamp. Een van hen is een vrouw die twee jaar tussen de indianen heeft gewoond en de ander is een soldaat die de Amerikaanse zaak zeer toegewijd is.

 

Searchers, The (1956)

80/K3

Verenigde Staten
Western / Drama
119 minuten

geregisseerd door John Ford
met John Wayne, Jeffrey Hunter en Vera Miles

Ethan Edwards (Wayne) is een ex-soldaat. Zijn familie wordt door de Comanches afgeslacht en zijn nicht door hen ontvoerd. Vastbesloten om haar te bevrijden, laat hij zich tijdens zijn zoektocht door geen enkele ontbering afleiden. Ethan vindt echter iets onverwachts: zijn eigen menselijkheid.

 

Silverado (1985)  
Verenigde Staten
Actie / Western
127 minuten

geregisseerd door Lawrence Kasdan
met Kevin Kline, Scott Glenn en Kevin Costner

New Mexico, 1880. De cowboy Emmett redt een zekere Paden, een man met een dubieus verleden, van een zekere dood in de woestijn. Samen komen ze net op tijd aan in het stadje Turley om Emmetts ter dood veroordeelde broer Jake uit de gevangenis te bevrijden. Daarop begeeft het trio zich op weg naar Silverado, waar ze een nieuw leven willen beginnen. Onderweg pikken ze nog een vierde man op, Mal, een zwarte die op zoek is naar de moordenaar van zijn vader. In Silverado krijgt het viertal het aan de stok met Cobb, een vroegere spitsbroer van Paden. De meedogenloze Cobb heeft het tot sheriff geschopt in het stadje, maar in feite werkt hij voor de corrupte McKendriks-clan. Hij terroriseert de plaatselijke boeren en veehouders en heeft het helemaal niet op pottenkijkers begrepen. Gestimuleerd door de knappe Stella, gerante van de Midnight Star Saloon, nemen ze de taak op zich hun toekomstige thuisbasis eens en voorgoed van de bandieten te bevrijden.

 

1

2

3