Wild and the Innocent The (1959) 240/K9
Verenigde Staten
Western
84 minuten

geregisseerd door Jack Sher
met Audie Murphy, Joanne Dru en Gilbert Roland

Yancy Hawks is een echte jager die ver weg in de bergen leeft. Als Yancy Hawks een keer in het dorp is voor levensmiddelen, valt zijn oog op de mooie Rosalie Stocker. De liefde verloopt nogal moeizaam en wanneer het stadje in de problemen komt, besluit Yancy actie te ondernemen.

 

Western Union (1941) 276 /K9
Verenigde Staten
Western
95 minuten

geregisseerd door Fritz Lang
met Robert Young, Randolph Scott en John Carradine

Amerika, ten tijde van de Burgeroorlog. Vance Shaw heeft het bandietenbestaan de rug toegekeerd, maar wordt toch achternagezeten. Hij helpt een gewonde man en ontdekt dat die de leiding heeft over de aanleg van een telegraafverbinding van Nebraska naar Utah. Shaw kan meteen bij hem in dienst treden.

 

Walk the Proud Land (1956) 319/K9
Verenigde Staten
Western
89 minuten

geregisseerd door Jesse Hibbs
met Audie Murphy, Anne Bancroft en Pat Crowley

John Clum is aangesteld als indianenagent in het Apachereservaat en vastbesloten de belangen van de indianen te verdedigen. Hij moet het vertrouwen winnen van zowel de Apachen als de blanken, waar er ook genoeg van zijn. Die zijn niet allemaal in vrede geïnteresseerd. Gecompliceerd wordt het als Geronimo op strooptocht gaat. Murphy treedt de rebel tegemoet: de laatste poging vrede te bewerkstelligen.

 

 

Westward Ho (1935) 337/K9
Verenigde Staten
Drama / Western
61 minuten

geregisseerd door Robert N. Bradbury
met John Wayne, Frank McGlynn Jr. en Sheila Bromley

Ballard's misdadigers vallen de 'Wyatt Company Wagon' trein aan en vermoorden de jonge John, zijn ouders en kidnappen zijn broer Jim. Jaren later, na de Burgeroorlog in Californië, stelt Jim, die nu al een man is, een burgerwacht samen. Dit worden de Zingende Ruiters, die allen witte paarden berijden, hetzelfde gekleed gaan en al zingend de bandieten en hun bendes oprollen. Ondertussen is John nog steeds op zoek naar de bende die zijn ouders vermoord hebben.

 

Woman They Almost Lynched (1953) 347 /K9
Verenigde Staten
Western / Drama
90 minuten

geregisseerd door Allan Dwan
met Audrey Totter, John Lund en Joan Leslie

In de lente van 1865 arriveert Sally Maris (Joan Leslie) in het ruige stadje Border City aan de grens tussen Missouri en Arkansas, waar zij een bezoek wil brengen aan haar broer. Border City blijkt een verzamelplaats voor bandieten, waaronder de bende van Quantrill (Brian Donlevy). Wanneer haar broer, de salooneigenaar, wordt vermoord, blijft Sally alleen en berooid achter. Om te kunnen leven is zij gedwongen om haar broer's saloon te heropenen.

 

War Paint (1953) 348 /K9
Verenigde Staten
Western
89 minuten

geregisseerd door Lesley Selander
met Robert Stack, Joan Taylor en Charles McGraw

De cavalerie-eenheid van luitenant Billings moet een vredesverdrag naar de indianen brengen. De reis door de woestenij is zwaar. De manschappen moeten te voet door de woestijn, daar hun paarden door een saboteur werden vrijgelaten. Taslik, de zoon van het opperhoofd, moet de eenheid naar de indianen gidsen. Wanneer een soldaat sterft omdat Taslik hen naar een vergiftigde waterbron leidt, en de eenheid in een grote cirkel blijkt te lopen, wordt Taslik in een vuurgevecht gedood. Zijn zus Wanima moet nu de mannen de weg wijzen. Wanneer ze op een goudmijn stuiten, breekt echter een bloedige muiterij uit.

 

Wild Rovers (1971) 428/K7
Verenigde Staten
Western
136 minuten

geregisseerd door Blake Edwards
met William Holden, Ryan O'Neal en Karl Malden

De cowboys Ross Bodine en Frank Post zijn ranchhulpen op de ‘R-Bar-R’ ranch van Walt Buckman. Bodine is al op leeftijd en piekert wat over hoe het met hem zal vergaan als hij te oud is om nog een cowboy te zijn. Post daarentegen is jong en onstuimig en hij heeft de ambitie voor een beter leven dan het werken met koeien. Wanneer één van hun collega’s sterft door een ongeval tijdens zijn werk, suggereert Post dat er maar één weg naar een beter leven voor zichzelf en zijn vriend Bodine: het beroven van een bank. Bodine sluit zich met tegenzin bij het plan van Post aan om de lokale bank te beroven...

 

Wyatt Earp's Revenge (2012) 432/K7
Verenigde Staten
Western / Drama
93 minuten

geregisseerd door Michael Feifer
met Val Kilmer, Shawn Roberts en Matt Dallas

Wyatt Earp wordt benaderd door een journalist voor een interview over hoe hij een beroemde sheriff werd. Earp verteld het verhaal over hoe hij een onbevreesde US Marshall werd. Als 27-jarige komt Wyatt Earp erachter dat zijn eerste vriendin Dora Hand is vermoord. Samen met zijn vriend Doc Holliday, Bat Masterson, Charlie Bassett en Bill Tilghman gaat hij op jacht naar de dader...

 

Wyatt Earp (1994) 504/K7
Verenigde Staten
Actie / Western
191 minuten

geregisseerd door Lawrence Kasdan
met Kevin Costner, Dennis Quaid en Gene Hackman

Voor de jonge Wyatt Earp zijn familie, gerechtigheid en eerlijkheid de drie belangrijkste dingen in het leven. Dat heeft hij zo van zijn vader geleerd. Wyatt huwt met Urilla, zijn jeugdliefde, en gaat rechten studeren. Later vertrekt hij naar Wichita en daarna naar Dodge City. Daar krijgt hij de sheriffster opgespeld. Gelouterd door zijn avonturen en vastbesloten zijn leven toch een doel te geven, ontpopt Wyatt Earp zich in Dodge City tot een rechtvaardige maar harde hand van de wet. Maar na een tijdje wordt hij opnieuw rusteloos en ruilt samen met zijn broers en hun gezinnen Dodge City in voor Tombstone...

 

War Arrow (1953) 425/K6
Verenigde Staten
Western
78 minuten

geregisseerd door George Sherman
met Maureen O'Hara, Jeff Chandler en John McIntire

Majoor Howell Brady wordt naar een fort in Texas gezonden om een opstand onder Kiowa-Indianen te onderdrukken. Daar ontmoet hij Elaine Corwin, de mooie weduwe van een vermoorde verkenner van de cavalerie. Tijdens zijn missie wordt Brady echter voortdurend gehinderd door kolonel Jackson Meade, die eveneens verliefd is op Elaine.

 

War Drums (1957) 436/K6
Verenigde Staten
Western
75 minuten

geregisseerd door Reginald Le Borg
met Lex Barker, Joan Taylor en Ben Johnson

De vriendschap tussen de blanke handelaar Fargo en het Apache-opperhoofd Mangas komt op losse schroeven te staan als ze beide verliefd worden op Riva. Riva trouwt met Mangas, dit tot ongenoegen van Fargo en van de stam van Mangas. Fargo blijft de vrede tussen blanke kolonisten en de Apaches propageren, maar niets ontziende goudzoekers doen de gemoederen tussen beide volkeren hoog oplaaien. Het is aan Fargo om een bloedbad te voorkomen.

 

Way West The (1967) 451/K6
Verenigde Staten
Western
122 minuten

geregisseerd door Andrew V. McLaglen
met Kirk Douglas, Robert Mitchum en Sally Field

Missouri 1843. Ex-senator Tudlock en Summers worden ingehuurd om een groep mensen naar Oregon te brengen en hen te beschermen tegen de indianen. Zelfs als er doden vallen, rijdt Tudlock genadeloos door. De mensen beginnen aan hem te twijfelen en besluiten om Evans als leider naar voren te schuiven om de rit te vervolgen, maar die krijgt al snel te kampen met de vele gevaren van de reis.

 

Warlock (1959) 462/K6
Verenigde Staten
Western
122 minuten

geregisseerd door Edward Dmytryk
met Henry Fonda, Richard Widmark en Anthony Quinn

De door de bewoners van Warlock als marshal ingehuurde beruchte gunslinger Clay Blaisedell lijkt de juiste man om hun stad te beschermen tegen de voortdurende ordeverstoringen van de outlaws van de San Pablo Ranch, geleid door de psychotische Abe McQuown. Clay neemt zijn omstreden mank lopende vriend en gokker Tom Morgan mee, die in Warlock een saloon overneemt. Clay's populariteit loopt snel terug, wanneer hij weigert mee te werken aan het lynchen van drie gevangen genomen outlaws. Vervolgens wordt de voormalige outlaw Johnny Gannon tot deputy-sheriff benoemd door het burgercomité van Warlock en hij moet zien alle problemen in Warlock op te lossen. Een confrontatie tussen Clay en Johnny lijkt onvermijdelijk, nadat de ex-saloondanseres Lily Dollar, waar Johnny verliefd op is, Clay en Tom beschuldigd van moord op haar verloofde.

 

White Feather (1955) 480/K6
Verenigde Staten
Western
102 minuten

geregisseerd door Robert D. Webb
met Robert Wagner, John Lund en Debra Paget

Kolonel Lindsay, een indianenvriend, is bezorgd dat de Cheyenne-indianen het vredesverdrag, dat hun jachtgrond verplaatst, niet willen ondertekenen. Daarop vooruitlopend is landmeter Josh Tanner onderweg naar het fort. Bij twee ontmoetingen met de Cheyennes toont hij geen angst, waarop Little Dog, de zoon van het opperhoofd, hem in hun kamp uitnodigt. Daar wordt Josh verliefd op Appearing Day, de zuster van Little Dog, hetgeen de betrekkingen tussen de blanken en de indianen verder verstoort.

 

Westbound (1959) 481/K6
Verenigde Staten
Western
72 minuten

geregisseerd door Budd Boetticher
met Randolph Scott, Virginia Mayo en Karen Steele

Capt. John Hayes moet tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog goud van het westen naar het oosten brengen. Helaas zijn er onderweg veel mensen die het goud willen stelen.

 

War Wagon, The (1967)  

Verenigde Staten
Actie / Western
101 minuten

geregisseerd door Burt Kennedy
met John Wayne, Kirk Douglas en Howard Keel

De terugkeer van Taw Jackson is groot nieuws in het stadje Emmett. Drie jaar geleden liet de corrupte zakenman Frank Pierce hem opdraaien voor een moord, met een gevangenisstraf van tien jaar tot gevolg. Tijdens Taws afwezigheid pikte Pierce zijn boerderij en land in, dat rijk is aan goud. Nu de rancher wegens goed gedrag opnieuw op vrije voeten is, vreest Pierce voor zijn winstgevende operatie en vraagt revolverheld Lomax hem uit te schakelen. Maar Lomax heeft al een opdracht: samen met Taw, de indiaan Levi Walking Bear, explosievenexpert Billy Hyat en de oude Wes Catlin zal hij een overval plegen op de gepantserde wagen waarmee Pierce het goud laat vervoeren.

 

Will Penny (1968)

283/K1

Verenigde Staten
Western
108 minuten

geregisseerd door Tom Gries
met Charlton Heston, Joan Hackett en Donald Pleasence

Will Penny is een door het leven getekende cowboy die z'n leeftijd achter een martiale snor verbergt. Op zijn oude dag neemt hij nog een klusje aan, waarvoor hij zijn intrek neemt bij een door haar man verlaten vrouw en haar zoon in een hut in de bergen.

 

Wild Bunch, The (1969)

282/K1

Verenigde Staten
Western / Actie
134 minuten / 145 minuten (director's cut)

geregisseerd door Sam Peckinpah
met William Holden, Ernest Borgnine en Robert Ryan

Pike Bishop is de leider van een groep wat oudere outlaws die nog een keer een spoorwegkantoor willen overvallen om zo met pensioen te kunnen gaan. Wanneer deze overval mislukt worden ze gedwongen naar Mexico uit te wijken terwijl ze achtervolgd worden door hun ex-partner Deke Thornton. Daar aangekomen plannen ze een beroving op een trein om alsnog te kunnen stoppen.